Turska komentirala mogućnosti prekida vatre u Ukrajini: Kad bi se ovo moglo dogoditi?

0
Anadolija
Turska komentirala mogućnosti prekida vatre u Ukrajini: Kad bi se ovo moglo dogoditi?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Mevlut Cavusoglu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da Ankara očekuje da će do proljeća vidjeti jasniju sliku o mogućem prekidu vatre u ukrajinskom ratu ili povratku za pregovarački stol.

"Mislim da također trebamo uvjeriti neke zapadne saveznike da se sada vrate za pregovarački stol. Ukrajina napreduje na terenu, preuzima neke teritorije, okupirane teritorije, ali Rusija zauzvrat cilja civilne infrastrukture.

Dakle, život postaje težak posebno za Ukrajince, ali i za sve nas", rekao je Cavusoglu na posebnoj sjednici Rimskog mediteranskog dijaloga.

Akademik Esad Duraković: Besjeda s dušom Sidranovom

Akademik Esad Duraković: Besjeda s dušom Sidranovom

Turska: Čestitke prijateljskoj i bratskoj BiH povodom Dana državnosti

Turska: Čestitke prijateljskoj i bratskoj BiH povodom Dana državnosti

Naglašavajući da u ratu postoje kompliciranije nove realnosti, Cavusoglu je rekao da smatra da bi prije proljeća trebala biti jasnija slika o prekidu vatre, primirju, ili povratku za pregovarački stol.

Kao zemlja od povjerenja u očima i Rusije i Ukrajine, Turska ima važnu ulogu u posredovanju između te dvije sukobljene zemlje.

Upitan o ulozi Turske u NATO-u i sigurnosti Evrope, Cavusoglu je naglasio da je njegova zemlja glavni akter u NATO-u u borbi protiv terorizma.

"Mi smo jedini NATO saveznik koji se aktivno bori protiv ISIS-a", rekao je Cavusoglu, dodajući da je Turska eliminirala više od 4.500 terorista ISIS-a i deportirala više od 9.000 stranih terorističkih boraca iz više od 125 zemalja. Dodao je da je Turska jedan od najvećih doprinositelja u NATO-u.

Šef turske diplomacije Cavusoglu kritizirao je Evropsku uniju što se obraća Ankari samo kad god postoji migracijska kriza. Upitan o naporima Turske za normalizaciju odnosa sa zemljama poput Izraela i Egipta, Cavusoglu je istaknuo važnost normalizacije odnosa s Izraelom, ali je dodao da takvi napori ne znače da će ta normalizacija biti po cijenu palestinskog pitanja.

Svijet strepi od još jedne vojne invazije, oglasila se i Rusija: "Iznenađeni smo napadima"

Svijet strepi od još jedne vojne invazije, oglasila se i Rusija: "Iznenađeni smo napadima"

"Mislim da je ova normalizacija obostrano korisna i za Tursku i za Izrael, ali i za regiju", dodao je Cavusoglu.

Cavusoglu je dalje kazao kako je Egipat važna zemlja za Maroko, za sredozemnu regiju i za muslimanski svijet, za Afriku i sve.

"Našoj regiji posebno su potrebni dobri odnosi između Turske i Egipta", rekao je Cavusoglu.

Diplomatski odnosi između Turske i Egipta bili su na nivou otpravnika poslova od vojnog udara u Egiptu 2013. godine. Prošlog mjeseca turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rukovao se i razgovarao sa svojim egipatskim kolegom Abdelom Fattahom El-Sisijem na marginama otvaranja Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022. u Kataru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije