Svjetski modni brendovi preusmjerili proizvodnju na maske i zaštitnu opremu

Radiosarajevo.ba
Svjetski modni brendovi preusmjerili proizvodnju na maske i zaštitnu opremu
Foto: Courtesy / Tekstilna industrija / Ilustracija

S obzirom na zatvaranje trgovina, otkazane modne revije i uništene globalne lance nabavke, veći dio modne industrije trpi gubitke zbog pandemije novog soja koronavirusa.

Sada dizajneri i modna industrija sve više pomažu u prevladavanju nestašice maski i drugih ličnih zaštitnih sredstava (PPE) u nekim od najteže pogođenih zemalja.

U SAD-u zdravstveni zvaničnici upozoravaju da zalihe medicinske opreme mogu biti nedovoljne, te su medicinski radnici prinuđeni koristiti istu masku u radu s više pacijenata, pa čak i praviti svoje, piše CNN.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo uputio je na Twitteru apel za pomoć.

Na njegov poziv odgovoreno je ponudama da se preusmjeri proizvodnja i šivački timovi i neiskorišteni resursi stave na raspolaganje.

Ubrzo su se odazvali dizajner Christian Siriano, koji je objavio snimak šivenja maski za lice, zatim Prabal Gurung, a dizajner Brandon Maxwell, čije su kreacije nosile, između ostalih, Lady Gaga i Michelle Obama, objavio je da preusmjerava resurse prema proizvodnji odora za medicinske radnike.

Ponudili su se i luksuzni brend kupaćih kostima Karla Colletto, Apparel, ali i proizvođači kulinarske odjeće Hedley & Bennett koji sada proizvodi maske.

U Evropi su se pojavile još veće ponude.

Neke od najvećih svjetskih modnih kompanija bacile su težinu proizvodnje na ličnu zaštitnu opremu, poput H&M i Inditex. Francuski konglomerat Kering objavio je da se dva njegova branda, Balenciaga i Yves Saint Laurent, pripremaju za proizvodnju maski, Gucci želi praviti i donirati 1,1 milion maski i 55.000 medicinskih kombinezona.

Kompanija LVMH, koja posjeduje Louis Vuitton i Christian Dior, koristi svoj lanac nabavki kako bi iz Kine dobili 40 miliona maski za lice. Prada je navela da je na zahtjev vlasti u Toskani započela proizvodnju 80.000 medicinskih kombinezona i 110.000 maski.

Odazivaju se i oni s manje poznatim brendovima. Tekstilna kompanija Miroglio Group ispošručila je prvu seriju od 10.000 higijenskih pamučnih i elastinskih maski, koje se mogu prati. Snadbijevaju radnike hitne pomoći, nevladine organizacije i novinare. Prednost daju i starijim osobama. Iz kompanije su naveli da nikada nisu proizveli masku, ali su za nekoliko sati osmislili prototip.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije