Švedska i Finska predale zahtjeve za ulazak u NATO

5
Radiosarajevo.ba
Švedska i Finska predale zahtjeve za ulazak u NATO
Foto: EPA-EFE / Magdalena Andersson

Švedska i Finska predale su svoje zahtjeve za članstvom u NATO savezu.

“U Švedskoj i Finskoj slažemo se da ruku pod ruku prođemo cijeli ovaj proces”, rekla je švedska premijerka Magdalena Andersson na zajedničkoj konferenciji s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom u švedskoj metropoli.

Njihova odluka da se pridruže NATO-u jedna je od najznačajnijih promjena u europskoj sigurnosnoj strukturi.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Ovo je istorijski trenutak, koji moramo da iskoristimo“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su švedski i finski ambasador u alijansi predali svoja prijavna pisma.

„Srdačno pozdravljam zahtjeve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u povećaće našu zajedničku bezbjednost“, rekao je Stoltenberg.

Podsjetimo, finski parlament izjasnio se u utorak za priključivanje NATO-u s golemom većinom od više od 95 posto glasova, čime je omogućeno da Helsinki pošalje u sjedište Sjevernoatlantskog saveza formalni zahtjev za članstvo.

Isti dan švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je zahtjev svoje zemlje za članstvo u NATO-u.

Iako su Finska i Švedska historijski neutralne, ruska invazija na Ukrajinu je stubokom promijenila javno mnijenje prema pridruživanju vojnom savezu. S izuzetkom Ankare, ostale članice NATO-a podržavaju kandidaturu te dvije zemlje.

Švedska premijerka i finski predsjednik idu kod Bidena

Američki predsjednik Joe Biden primit će u četvrtak u Bijeloj kući švedsku premijerku i finskog predsjednika, saopćila je u utorak Bidenova glasnogovornica, dok se dvije zemlje ubrzano spremaju priključiti NATO-u.

“Razgovarat će o kandidaturama Finske i Švedske za članstvo u NATO-u i europskoj sigurnosti te potpori Ukrajini koju je napala Rusija”, rekla je Karine Jean-Pierre.

Biden primanjem čelnika dviju nordijskih zemalja želi pokazati da snažno podupire njihov prijem u Sjevernoatlantski savez.

SAD je spreman Švedskoj i Finskoj ponuditi sigurnosne garancije tokom pristupnog procesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije