Sudar vozova u Grčkoj: Zabilježen trenutak nesreće, ministar saobraćaja dao ostavku

0
Radiosarajevo.ba
Sudar vozova u Grčkoj: Zabilježen trenutak nesreće, ministar saobraćaja dao ostavku
Foto: PrtScr / Sudar vozova u Grčkoj

Broj poginulih u izravnom sudaru dva voza u središnjoj Grčkoj popeo se na najmanje 40, navodi grčka državna televizija, dok je nekoliko ozlijeđenih u kritičnom stanju.

Hellenic Broadcasting Corporation (ERT) također izvještava da se 50 do 60 osoba vode kao nestali, prenosi The Guardian. Ranije se govorilo o 36 poginulih i 72 hospitalizirane osobe.

Grčki ministar saobraćaja Kostas Karamanlis najavio je svoju ostavku nakon sinoćnje tragedije, javlja državna javna televizija ERT, a krenula je i istraga stravične nesreće, piše Jutarnji list.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

BBC izvještava da šef postaje zadužen za željeznički saobraćaj u Larissi uhapšen. Optužen je za ubistva iz nehata i nanošenje teških tjelesnih ozljeda, no on poriče bilo kakvu krivnju i za nesreću okrivljuje mogući tehnički kvar.

U međuvremenu, u javnost je procurila i poruka koju je šef stanice poslao strojovođi voza.

"LAR 62, prođite kroz crveno svjetlo na izlazu do ulaza u Nei Pori", bilo je naređenje, koje je poslije, ispast će, biti fatalno.

Zabilježen je i trenutak sudara.

Janis Dicas, čelnik sindikata grčkih željezničara, rekao je televiziji Skai da automatska signalizacija na mjestu nesreće nije radila. Istražitelji također pokušavaju utvrditi zašto su vozovi bili na istom kolosijeku.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis nesreću je opisao kao "neopisivu tragediju". On je ranije posjetio mjesto nesreće, a potom se javnosti obratio na Twitteru. "Jednu stvar mogu jamčiti: doznat ćemo uzroke ove tragedije i učiniti sve što je u našoj moći da se više nikada ne ponovi", objavio je. Grčka vlada je najavila da će država podmiriti troškove sprovoda poginulih.

Većina stradalih mladi

Dok su spasioci pojačavali napore da pronađu preživjele usred olupine iz koje još suklja dim, grčka vatrogasna brigada je izvijestila da je 66 od procijenjenih 85 osoba ozlijeđenih u sudaru prebačeno u bolnice u obližnjoj Larissi. Šest ih je na intenzivnoj njezi.

Vatrogasci kažu da su temperature premašile 1300 stepeni Celzijusa na mjestu gdje je izbio požar nakon iskakanja vagona iz tračnica, što otežava identifikaciju žrtava. Prva četiri vagona putničkog voza iskočila su iz tračnica, a prva dva su se zapalila.

Za mnoge od žrtava smatra se da su studenti koji su se nalazili u prva dva vagona, a koji su pretrpjeli punu snagu sudara i gotovo potpuno su uništeni. Drugi vagon služio je kao kantina voza. Studenti su se vraćali nakon produženog vikenda. Šef bolnice u Larisi Apostolos Komnos rekao je da su većina poginulih dvadesetogodišnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije