Stara prijestolnica Japana: Kyoto je grad koji vodi u prošlost

0
Radiosarajevo.ba
Stara prijestolnica Japana: Kyoto je grad koji vodi u prošlost
Foto: Pixabay / Kyoto Japan

Nekada glavni grad Japana, danas riznica za turiste koji žele da istraže bogatu historiju, vijekovnu tradiciju i spektakularnu prirodu.

Smješten u regionu Kandsai, grad Kyoto karakterišu drevni drveni hramovi i živopisne gradske četvrti među kojima i danas šetaju graciozne gejiše, koje tokom proljeća zasipaju milioni latica trešnjinog cvijeća.
Na prvi pogled pejzaž kao zaleđen u vremenu.

Kyoto je postao prijestolnica Japana još krajem VIII vijeka i ponosno je nosio ovu titulu narednih hiljadu godina. Izgrađen na povoljnoj lokaciji, oivičen brdima sa tri strane, sem južne gdje se nalazi ulaz u ovaj drevni grad. Tokom vijekova on se razvio u centar japanske umjetnosti i kulture iz koje se širio utjecaj na okolne prefekture - čineći ovu nevjerovatnu zemlju onim po čemu je danas prepoznatljiva.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Japanske trešnje u punom cvatu, pogledajte tu ljepotu

Japanske trešnje u punom cvatu, pogledajte tu ljepotu

Podaci govore da je u njemu izgrađeno preko 2.000 svetilišta, zajedno sa brojnim vilama, palatama i vrtovima. Sa svojih 17 lokaliteta koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a, on je značajan dio bogatog kulturnog nasljeđa čitavog Japana.

Kyoto Japan
Foto: Pixabay: Kyoto Japan

Poznavaoci kulture i tradicije, tvrde da je dio grada po imenu Hagišijami bogat motivima i pejzažima iz tadicionalne kulture. A da pogled iz hrama Kijomicudera na obližnju dolinu pruža nevjerovatan doživljaj. Popularni pejzaži, protkani mistikom drevnog dalekog istoka i nekadašnjeg specifičnog načina života oživljavaju već pri prvoj šetnji kaldrmisanim ulicama poput Sanenzaka i Ninenzaka. Ispunjenih sa obje strane tradicionalnim lokalnim kućama poznatim i kao mačije.

Svojevrsni primjeri stare japanske arhitekture - koji oslikavaju nekadašnju filozofiju života svakodnevnih stanovnika - upotpunjujući djelić atmosfere koji vraća kroz vreme u život koji se ovdje odvijao.

Japan: Obalna straža primjetila novi otok

Japan: Obalna straža primjetila novi otok

Poznata filozofija zen budizma, ovde je lako dostižna jer se jedan od njenih "izvora" nalazi upravo u hramu Mirnog zmaja koji potiče iz XV vijeka, kao i u najpoznatijem budističkom hramu na svijetu Nanzenđi iz XIII vijeka. Ovaj drugi spada u jedan od Pet velikih Zen hramova.

Kyoto Japan
Foto: EPA: Kyoto Japan

Kyoto je grad koji nikada ne razočara turiste, jer se gotovo na svakom njegovom ćošku nalaze spomenici kulture među kojima su i Carska palata, vila Šugakin, kao i Zlatni paviljon Ginkakudžija, te budistički hram Todžu, piše National Geographic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije