Šta se događa? Uočeni dronovi nad Njemačkom: "Imamo gorući sigurnosni problem"

2
Radiosarajevo.ba
Šta se događa? Uočeni dronovi nad Njemačkom: "Imamo gorući sigurnosni problem"
Foto: Screenshot / Ilustracija / Dron

Njemačka se poslije napada Rusije na Ukrajinu suočava s jačom ruskom špijunažom, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

Predsjednica vojne kontraobaveštajne službe (MAD) spomenula je dronove nad skladištima municije i poligonima na kojima se u Njemačkoj obučavaju ukrajinski vojnici.

"Sa ruskom agresijom na Ukrajinu je prijetnja ruske špijunaže, kampanje dezinformacija i cyber napada dobila novu dimenziju", rekla je ministrica Nancy Faeser, javlja Njemačka novinska agencija (DPA).

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Bivši špijun MI6-a o nagađanjima o Putinovoj dijagnozi: '24 sata ga prate ovi ljudi'

Bivši špijun MI6-a o nagađanjima o Putinovoj dijagnozi: '24 sata ga prate ovi ljudi'

Zanimanje za Njemačku kao “logističko središte ponovno je poraslo, posebno za obuku ukrajinskih oružanih snaga ovdje u Njemačkoj, ali i za isporuku oružja Ukrajini”, rekla je predsjednica MAD-a Martina Rosenberg za vojni medij Nachgefragt.

Ako dron leti iznad skladišta streljiva ili poligona gdje se obučavaju ukrajinske snage, moraju se ozbiljno razmotriti mogućnosti špijunaže i sabotaže, rekao je Rosenberg.

Spiegel je izvijestio da su ruske tajne službe već pokušale špijunirati obuku ukrajinskih vojnika za korištenje zapadnih oružanih sustava u Njemačkoj. MAD je uočio sumnjiva vozila u blizini vojnih lokacija Idar-Oberstein i Grafenwer u Bavarskoj.

Mali dronovi nekoliko su puta nadlijetali poligone. U sigurnosnim krugovima također se sumnja da su ruske službe pomoću radio skenera mogle pokušati skinuti podatke s mobitela ukrajinskih vojnika.

Kako su pali ruski agenti u Slovačkoj: Uhvaćeni na djelu

Kako su pali ruski agenti u Slovačkoj: Uhvaćeni na djelu

U Idar-Obersteinu je Bundeswehr obučavao ukrajinske vojnike za korištenje njemačkih haubica. U Grafenwehru su američke oružane snage obučavale Ukrajince u korištenju zapadnih topničkih sistema.

Nakon ujedinjenja 1990. Njemačka nije bila dovoljno oprezna, upozorio je stručnjak za sigurnost iz Stranke zelenih.

“Bili smo nemarni i nismo vodili računa o detaljima. A sada imamo gorući sigurnosni problem”, rekao je Konstantin von Notz.

Nakon ponovnog ujedinjenja, Njemačka je uglavnom obustavila svoje protuobavještajne aktivnosti, “dok su drugi nastavili raditi isto kao u Hladnom ratu”, rekao je Notz za Spiegel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije