Srbi u Ukrajini ratuju pod zastavom Moskve: Došli smo podržati braću Ruse...

7
Radiosarajevo.ba
Srbi u Ukrajini ratuju pod zastavom Moskve: Došli smo podržati braću Ruse...
Foto: Prtscr / RIA novosti / Srpski dobrovoljci 'pod slovom Z'

Istog dana kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić melodramično, kako bi drugačije, gostujući u programu notorne TV Happy, izjavio da bi Rusija, kao, trebala prekinuti sve napore na regrutiranju Srba da se bore uz njenu zloglasnu jedinicu Wagner u Ukrajini, jer - "nije fer".

Ruska novinska agencija RIA Novosti, ona ista koja je u procjenama za 2023. godinu najavila "eksploziju" na sjeveru Kosova, ali i Bosni i Hercegovini - izvijestila je da su prvi srpski dobrovoljci u ukrajinskoj Zaporoškoj oblasti "započeli borbenu obuku u sastavu ruskog dobrovoljačkog bataljona Sudoplatov".

Kako javlja dopisnik RIA Novosti, srpski dobrovoljci, zajedno s borcima iz Rusije, učestvuju "u svim borbenim vježbama na jednom od poligona u Zaporožskoj oblasti za daljnje učešće u specijalnoj vojnoj operaciji", to jeste agresiji na Ukrajinu.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Dean Džebić: Hibridni rat protiv BiH i Rusija u 2023. godini

Dean Džebić: Hibridni rat protiv BiH i Rusija u 2023. godini

"Došli smo podržati braću Ruse, jer se dobro sjećamo događaja u Jugoslaviji 90-ih godina. Sjećamo se nepravde koju je NATO pokazao prema Srbiji, te situacije na Kosovu. Stoga smo došli podržati ruski narod u njihovoj poštenoj borbi", rekao je za RIA Novosti jedan od srpskih dobrovoljaca koji je za ovu priliku nazvan imenom "Dunav".

Sagovornik ruske agencije je i Ukrajince nazvao "braćom Slavenima", ali, "nažalost, oni su okupirani i zapravo su oružje u rukama Zapada protiv Rusije". Prema riječima "Dunava", srpski narod je upoznat sa dešavanjima u Ukrajini i "većina građana Srbije prati šta se dešava".

Srpski borac kojeg su nazvali "Sava" rekao je za RIA Novosti da u dobrovoljačkom bataljonu postoji "bratski odnos prema Srbima" od strane "ruskih drugova", te "potpuno međusobno razumijevanje i jedinstvo u stavovima".

"Sada nam je glavni cilj biti zajedno s našom braćom Rusima, učiti, trenirati i učiti iz iskustva naše braće", rekao je "Sava", te dodao:

"Bit ćemo ovdje do kraja rata. Onoliko koliko je potrebno do pobjede."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije