Španija: Dvoje djece preminulo od misteriozne bolesti koja napada jetru

0
Anadolija
Španija: Dvoje djece preminulo od misteriozne bolesti koja napada jetru
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije događaj opisan u tekstu)

Španija je zabilježila prva dva smrtna slučaja od akutnog hepatitisa ili upale jetre među djecom, bolesti čiji su uzroci nepoznati i koju prate svjetski zdravstveni zvaničnici.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Španiji prijavljeno 46 slučajeva bolesti i da su za tri bile potrebne transplantacije jetre.

Od njih troje, dvoje je umrlo, a u pitanju je 15-mjesečna beba u junu i dijete od šest godina koje je preminulo u julu.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Ministarstvo zdravlja Španije objavilo da je 507 slučajeva prijavljeno u 21 zemlji Evrope do 28. jula, od čega 273 u Britaniji. U Sjedinjenim Američkim Državama zabilježeno je najmanje 180 slučajeva i šest smrtnih slučajeva.

Zdravstveni zvaničnici i dalje su zbunjeni uzrocima hepatitisa i navode da dostupni dokazi upućuju na bolest želuca za koju nije poznato da uzrokuje probleme s jetrom kod inače zdrave djece.

Španija je počela pomno pratiti situaciju nakon što je Britanija upozorila Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog rasta broja slučajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije