Sjeverna Koreja testirala dvije balističke rakete kratkog dometa, projektili ciljaju Južnu Koreju

0
FENA
Sjeverna Koreja testirala dvije balističke rakete kratkog dometa, projektili ciljaju Južnu Koreju
Foto: EPA / Reakcija nakon lansiranja raketa

Sjeverna Koreja je u utorak 14. marta testirala dvije balističke rakete kratkog dometa u još jednoj demonstraciji sile, dan nakon što su Sjedinjene Države i Južna Koreja započele vojne vježbe koje Pyongyang smatra probnom invazijom.

Rakete lansirane iz jugozapadnog obalnog grada Jangyon preletile su Sjevernu Koreju prije nego što su sletile u more kod istočne obale te zemlje, navodi se u saopćenju Zajedničkog štaba Južne Koreje. Rečeno je da su oba projektila putovala oko 620 kilometara.

Prijavljene udaljenosti letova ukazuju na to da projektili ciljaju Južnu Koreju, u kojoj se nalazi oko 28.000 američkih vojnika.

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

Vojska Južne Koreje nazvala je lansiranje "ozbiljnom provokacijom" koja podriva stabilnost na Korejskom poluotoku.

Američka indo-pacifička komanda saopćila je da lansiranja u utorak ne predstavljaju neposrednu prijetnju njenim saveznicima.

Međutim, navodi se da nedavna testiranja Sjevera intenziviraju "destabilizirajući uticaj" sjevernokorejskog programa nezakonitog naoružanja i da je sigurnosna opredijeljenost SAD-a prema Južnoj Koreji i Japanu i dalje snažna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije