Šestero djece u Britaniji umrlo od infekcije bakterijom Strep A: Simptomi često isti kao kod COVID-a

0
Radiosarajevo.ba
Šestero djece u Britaniji umrlo od infekcije bakterijom Strep A: Simptomi često isti kao kod COVID-a
Foto: Daily Mail / Preminulo šestero djece

Šestoro djece umrlo je od invazivnog stanja uzrokovanog bakterijom Streptokok ili Strep A - uključujući petoro djece mlađe od 10 godina u Engleskoj - objavila je britanska zdravstvena agencija za sigurnost.

Umrla je i djevojka iz Velsa. U Škotskoj ili Sjevernoj Irskoj nije potvrđen nijedan smrtni slučaj.

Strep A infekcije su obično blage, ali u malom broju slučajeva pacijenti se mogu ozbiljno razboljeti. Roditelji koji su zabrinuti zbog simptoma svog djeteta trebali bi potražiti savjet liječnika, savjetuje UKHSA, a prenosi BBC.

Samir Bekrić više nije sportski direktor FK Željezničara: Dobio je novu funkciju

Samir Bekrić više nije sportski direktor FK Željezničara: Dobio je novu funkciju

U Hrvatskoj se pojavila neugodna bolest - simptomi jako slični COVID-u

U Hrvatskoj se pojavila neugodna bolest - simptomi jako slični COVID-u

Iako je još uvijek neuobičajeno, ove godine je zabilježen porast invazivnih slučajeva streptokokne infekcije grupe A, posebno kod djece mlađe od 10 godina. Potvrđeno je da je dijete iz škole St John's u Ealingu u zapadnom Londonu umrlo nakon zaraze, kao i dijete iz Ashforda u Surreyu.

Prošlog mjeseca je umro četverogodišnji dječak iz High Wycombea, Buckinghamshire, koji se zvao Muhammad Ibrahim Ali. Učenica osnovne škole Hanna Roap, iz Penartha, Vale of Glamorgan, također je umrla od infekcije.

Infekcije uzrokovane streptokok bakterijama grupe A obično su blage sa simptomima poput upale grla ili kožnih infekcija.

Bakterija također može uzrokovati šarlah, koja se u većini slučajeva može liječiti antibioticima.

U izuzetno rijetkim slučajevima, bakterija se širi na isti način kao i COVID, bliskim kontaktom kao što je kihanje, ljubljenje i dodirivanje - može prodrijeti dublje u tijelo i uzrokovati probleme opasne po život kao što je sepsa. Međutim, može se liječiti antibioticima.

U vrlo malom broju slučajeva infekcija streptokokom grupe A može proći dublje u tijelo - na primjer u pluća i krvotok, uzrokujući bolest poznatu kao invazivni strep grupe A. Ovo može biti mnogo teže za liječenje.

Tokom prošle sezone u sezoni 2017/18. godine, kod djece mlađe od 10 godina zabilježena su četiri smrtna slučaja od infekcije streptokokcima grupe A, u poređenju sa pet ove godine u istom vremenskom periodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije