Procurile upute Vladimira Putina za izvještavanje o ratu: Spominje se i Hrvatska!

15
Radiosarajevo.ba
Procurile upute Vladimira Putina za izvještavanje o ratu: Spominje se i Hrvatska!
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruske vlasti i režimski mediji dobili su od Kremlja upute kako da izvještavaju o 2022. godini i invaziji na Ukrajinu.

Upute koje je napisala administracija predsjednika Vladimira Putina podijeljene su u četiri segmenta - glavne teme, osnaživanje Rusije, "specijalnu vojnu operaciju" (SVO) u Ukrajini i novi svjetski poredak.

U uputama, koje je na uvid dobila redakcija Meduze, a prenosi ih Dnevnik.hr, savjetuje se medijima da kažu da je ruski predsjednik Vladimir Putin "spriječio napad na Rusiju u režiji Sjevernoatlantskog saveza", da "denacifikacija Ukrajine", koja je tobože krenula 24. februara, ide "dobro" te da ruska ekonomija cvijeta. Ističe se i kako se Rusija bori protiv NATO-a, koji nazivaju najvećom ratnom mašinerijom, a ne Ukrajine.

TI BiH: Samovolja autoritarnog režima u RS uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

TI BiH: Samovolja autoritarnog režima u RS uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

Novogodišnja poruka Volodimira i Olene Zelenski: "Danas je samo jedna želja"

Novogodišnja poruka Volodimira i Olene Zelenski: "Danas je samo jedna želja"

Autori uputa tvrde i kako Zapad šalje sve manje oružja u Ukrajinu, a Meduza ističe kako je ta tvrdnja u suprotnosti sa svime ostalim što piše u priručniku.

Ruski režim od medija, vlasti i dužnosnika želi da pišu samo pozitivno o Putinovim potezima te da se pri svakom spominjanju "specijalne vojne operacije", kako Rusija naziva invaziju na Ukrajinu od početka, naglasi da je Rusija zahvaljujući intervenciji u susjednoj joj zemlji ponovno došla u posjed svog teritorija koji joj je tobože otet te da je povećala nacionalnu sigurnost. U uputama stoji i da Zapad Rusiju planira napasti od 2014. godine te da je planira razjediniti i pokoriti.

"Rusija sada ima 89 oblasti, a teritorij joj je narastao za 80.000 kvadratnih kilometara. Radi se o teritoriju koji je tri puta veći od Krima, a dva puta veći od Slovačke, Hrvatske, Danske ili Švicarske. Zahvaljujući ponovnom ujedinjenju Zaporiške i Hersonske oblasti, Krim više nije 'otok' koji je odsječen od ruskog kopna", stoji u uputama.

Tužna priča iz Ukrajine: U ratu je ostala bez doma, Novu godinu dočekat će u skloništu

Tužna priča iz Ukrajine: U ratu je ostala bez doma, Novu godinu dočekat će u skloništu

Što se tiče poglavlja o "osnaživanju Rusije", Kremlj želi da se stalno govori o ujedinjenoj Rusiji i popularnosti predsjednika Vladimira Putina. Upute poručuju i da ruska ekonomija stoji jako dobro te da će se njezina pozicija u budućnosti poboljšati.

U posljednjem segmentu, onom o "novom svjetskom poretku", Kremlj kaže da Rusija predvodi grupu zemalja koje ne pristaju na "zapadnjačku izvrsnost" te koje Zapad ne priznaju kao "vođu pravednog, demokratskog i višepolarnog svijeta". U priručniku još piše da Putin Europi pruža priliku da se sabere te povrati subjektivnost i budućnost. Kremlj kaže da su europske zemlje tek "vazali" SAD te da mogu uspjeti samo ako budu blisko sarađivale s Rusijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije