SDA predala CiK-u listu za izbore: Mi smo stranka s najjačom infrastrukturom

0
Fena
SDA predala CiK-u listu za izbore: Mi smo stranka s najjačom infrastrukturom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Press SDA u Sarajevu

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac predao je danas Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine liste kandidata ove stranke za učešće na predstojećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom je novinarima izjavio da je SDA najveća stranka s najjačom infrastrukturom te je stoga kandidirala najviše, ukupno 506 članova, i to za sve nivoe vlasti na cijelom prostoru BiH.

Od navedenog broja, 450 su kandidati s područja Federacije BiH, kandidirani za više nivoa - od kantonalnih skupština, Parlamenta Federacije BiH, do državnog nivoa. Preostalih 56 kandidata je na listama s područja Republike Srpske u okviru Koalicije "Pokret za državu" i dio kandidata na državnom nivou s prostora RS-a gdje se "liste vode pod Strankom demokratske akcije, uz podršku stranaka Koalicije", kako je objasnio Genjac.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Među kandidatima SDA, više od 40 posto je žena, 30 posto mladih, 65 posto osoba s visokom stručnom spremom, 4 posto doktora nauka i 15 posto magistara, kazao je Genjac.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Genjac ističe da prema Izbornom zakonu i konvencijama, sve stranke imaju pravo kandidirati iz vlastitih redova predstavnike bilo kojeg konstitutivnog naroda, pa su tako na listama SDA imena kandidata Hrvata i Srba, mada najviše ima Bošnjaka.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 2. oktobar ove godine, a danas je bio posljednji dan za predaju kandidatskih listi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije