Pala vlada u Bugarskoj: Premijer okrivio Rusiju

0
Radiosarajevo.ba
Pala vlada u Bugarskoj: Premijer okrivio Rusiju
Foto: EPA-EFE / Kiril Petkov

Vladi bugarskog premijera Kirila Petkova danas je u parlamentu izglasano nepovjerenje zbog njene fiskalne i ekonomske politike.

Opozicione partije i stranka ITN, koja je zajedno sa vladajućom strankom "Nastavljamo sa promjenom" (PP) do skora učestvovala u vlasti, oborile su koalicionu vladu koja je na vlast došla u decembru prošle godine.

 Za nepoverenje vladi glasala su 123, od ukupno 239 poslanika koliko ih ima u bugarskom parlamentu. Protiv je glasalo 116 poslanika.

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

"Ovo glasanje je jedan mali korak na veoma dugom putu koji je pred nama. Obećavam da ćemo nastaviti borbu da povratimo zemlju i jednog dana ćemo imati Bugarsku bez gospodara lutaka, bez mafije – normalnu evropsku državu", rekao je Petkov u pozdravnom obraćanju pred Narodnom skupštinom.

Dajući spisak ljudi koji su bili ključni za rušenje njegove administracije, Petkov je imenovao ruskog ambasadora u Sofiji i optužio Rusiju da vrši svoj utjecaj na njegovu smjenu preko poslanika iz krajnje desničarske stranke Preporod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije