Odlučeno: Švedska dozvolila antiturski protest tokom kog će biti spaljen Kur'an

11
Radiosarajevo.ba
Odlučeno: Švedska dozvolila antiturski protest tokom kog će biti spaljen Kur'an
Print Screen / Rasmus Paludan

Aktivista krajnje desnice iz Danske dobio je dozvolu policije da 21. januara organizuje protest ispred turske ambasade u glavnom gradu Švedske, Stokholmu, gdje namerava da spali svetu knjigu islama Kur'an.

To bi moglo da zakomplikuje švedske napore da ubijedi Tursku da odobri prijem u NATO. U isto vrijeme i proturske i prokurdske grupe planiraju da održe demonstracije u švedskoj prijestonici, prenosi AFP.

Turska odbija da odobri kandidature Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u tražeći od Švedske da se obračuna sa kurdskim i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima. Švedska je uvjerila Tursku da neće dozvoliti terorističke grupe na svom tlu, piše Radio Slobodna Evropa.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Odbijen zahtjev Paludana koji je ponovo planirao spaliti primjerak Kur'ana

Odbijen zahtjev Paludana koji je ponovo planirao spaliti primjerak Kur'ana

Ali prokurdske i anti-NATO grupe zakomplikovale su odnose dvije države organizacijom antiturskih demonstracija koje su razbesnele tursku vladu zbog vješanja lutke sa likom turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana ispred gradske kuće u Stokholmu prošle sedmice.

Tenzije bi mogle dodatno da porastu kada antiislamski aktivista Rasmus Paludan spali Kur'an ispred turske ambasade. Paludan, koji takođe ima švedsko državljanstvo, već je organizovao slične proteste u Danskoj i u Švedskoj, od kojih su neki izazvali nasilne kontrademonstracije.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je danas da Švedska poštuje slobodu govora ali nije želio da komentariše o tome kako će Paludanov protest, koji je odobrila policija, uticati na kandidaturu Švedske za NATO.

Grupa koja sebe naziva Švedski komitet solidarnosti za Rojavu takođe planira demonstracije protiv Erdogana i pridruživanja Švedske NATO-u. U međuvremenu, očekuje se da će se proturski aktivisti okupiti na odvojenim demonstracijama u blizini turske ambasade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije