Saradnja sa Lukašenkom: Njemački političar koristi bjeloruske zatvorenike kao robove?

3
Radiosarajevo.ba
Saradnja sa Lukašenkom: Njemački političar koristi bjeloruske zatvorenike kao robove?
Foto: Prtscr / Youtube / Jörg Dornau

U zapadnom dijelu Bjelorusije, politički zatvorenici navodno rade za njemačkog političara Jorga Dornaua, funkcionera krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD).

Dornau, 54-godišnji farmer s robusnom građom i ćelavom glavom, otkriven je kao vlasnik farmi luka koja se nalazi na bjeloruskom tlu kada je ranije ove godine kažnjen sa 20.862 eura zbog neizvještavanja o svom dodatnom, vanparlamentarnom prihodu u pokrajinskom parlamentu Saksonije, gdje je bio poslanik od 2019. godine.

Izvještaji da je Dornau dogovorio rad s jednom zatvorom u Lidi, gradu u zapadnoj Bjelorusiji, kako bi zapošljavao zatvorenike koji su kažnjeni zbog političkog neslaganja, prvi put su objavljeni prošle sedmice od strane nezavisnog bjeloruskog medija Reform.news.

Nakon što je poništen gol Edina Džeke, Mourinho napravio potez koji do sada u fudbalu nije viđen

Nakon što je poništen gol Edina Džeke, Mourinho napravio potez koji do sada u fudbalu nije viđen

Observer je kontaktirao Dornaua i tražio komentar o pravnim i etičkim pitanjima vezanim za optužbe, ali se nije oglasio.

Nikolai je rekao da je tokom njegovog boravka na farmi u februaru bilo oko 30 zatvorenika koji su radili na farmi, mnogi od kojih su, poput njega, bili zatvoreni iz političkih razloga. 

Nekoliko sedmica ranije, Nikolai je bio pritvoren od strane bjeloruskih sigurnosnih službi zbog "lajkovanja" starog posta na društvenim mrežama iz 2021. godine i osuđen je na 15 dana zatvora kao dio brutalne represije režima prema svim oblicima neslaganja.

Bjelorusija je prvi put bila pogođena masovnim pro-demokratskim protestima tokom kontroverzne ponovne izborne kampanje Aleksandra Lukašenka za predsjednika u augustu 2020. godine, koju je opozicija i Zapad osudili kao prevaru.

Tada su bjeloruske vlasti pritvorile više od 35.000 ljudi, od kojih su mnogi mučeni tokom pritvora ili su napustili zemlju. Izvještava se da je Dornau osnovao kompaniju Zybulka-Bel Ltd, koja upravlja farmom, u oktobru 2020. godine, kada su širom zemlje još trajali pro-demokratski protesti.

Observer nije mogao nezavisno provjeriti Nikolaiovo svjedočanstvo, ali nezavisna organizacija za nadzor zatvora izvijestila je da su primili izvještaje od zatvorenika koji rade na Dornauovoj farmi luka počevši od ranog 2024. godine.

"Oko 30 ljudi je dovedeno odjednom da rade – kako iz pritvora, tako i iz pritvorskog centra. Oko 20 angažovanih radnika je takođe radilo za plaću," rekli su iz nadzorne organizacije za Observer.

Političari iz AfD često su optuživani da djeluju kao glasnogovornici Kremlja. Godinama su se kružile optužbe da su takođe finansijski profitirali od svojih veza s Moskvom.

Izvještaji da je poslanik iz AfD mogao finansijski imati koristi od zapošljavanja političkih zatvorenika zatvorenih zbog protivljenja Lukašenku vjerojatno će donijeti novu pažnju na veze stranke s autoritarnim režimima.

Ostali političari iz AfD, uključujući one u parlamentu Saksonije, koji se nalazi u istočnom gradu Drezdenu, gdje je Dornau član, takođe su traženi za odgovor, ali se nijedan od njih nije oglasio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije