Najopasniji britanski ubica ostat će do kraja života u podzemnoj 'staklenoj' kutiji

13
Radiosarajevo.ba
Najopasniji britanski ubica ostat će do kraja života u podzemnoj 'staklenoj' kutiji
PrtScr / Robert Maudsley

Jedan od najopasnijih serijskih ubojica u Ujedinjenom Kraljevstvu umrijet će u podzemnoj "staklenoj" kutiji nakon što je odbijena njegova posljednja molba da živi zajedno s drugim zatvorenicima.

Robert Maudsley (68), nalazi se u privatnoj podzemnoj ćeliji ispod opće populacije u zatvoru HMP Wakefield, nakon što je ubio četvoricu muškaraca između 1974. i 1978.

Maudsleyu, koji je rodom iz Liverpoola i koji je ubio zlostavljače djece i jednog ubicu žena, ove je sedmice saopćeno da će biti zatvoren u svojoj 'staklenoj kutiji' dok ne umre.

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

Odluka je donesena jer ga šefovi u zatvoru proglasili previše opasnim da se miješa sa zatvorenicima i čuvarima.

Izvor je za tamošnje medije rekao: "Prošlog mjeseca su ga odbili, ali on se žalio na odluku i želio je provesti Božić u prisutnosti drugih ljudi. Ali, odgovorili su da je to posljednji put da mu je rečeno ne. Kad si tako dugo sam to uradi nešto čovjeku. On nije u redu i oni ne bi smjeli riskirati što bi mogao učiniti."

Maudsley mora doživjeti ostatak svojih dana u ćeliji veličine 5.5x4.5 metra, koja je napravljena posebno za njega 1983. godine i zaštićena neprobojnim staklom. Svakog dana u ćeliji provodi 23 sata, spavajući na betonskoj ploči te koristi WC i umivaonik koji su pričvršćeni za pod.

Ima i stol i stolicu od - kartona.

Osuđeni ubica iz Toxtetha u Liverpoolu počinio je svoje prvo ubistvo 1974. godine, kada je imao 21 godinu. Ubio je Johna Farrella u Wood Green Londonu, nakon što mu je pokazao slike djece koju je seksualno zlostavljao.

Predao se policiji i proglašen je nesposobnim za suđenje, te je poslan u bolnicu Broadmoor, koja je dom nekim od najnasilnijih zatvorenika u Britaniji.

Maudsley se općenito držao izvan problema prvih nekoliko godina iza rešetaka, ali je onda, sa zatvorenikom Davidom Cheesemanom, smješten u ćeliju sa zlostavljačem djece Davidom Francisom 1977.

Mučili su ga do smrti prije nego što su njegovo tijelo objesili da ga zatvorski čuvari vide. Maudsley je osuđen za ubistvo iz nehata i poslan u HMP Wakefield.

Godine 1978. Maudsley je zadavio i izbo Salneyja Darwooda (46), koji je bio u zatvoru jer je ubio svoju ženu.

Sakrio je Darwoodovo tijelo ispod kreveta prije nego što se ušuljao u ćeliju pedofila Billa Robertsa (56), koji je seksualno zlostavljao djevojčicu od sedam godina. Ubo je Robertsa, izrezao mu lubanju improviziranim bodežom i razbio mu glavu o zid.

Kasnije je osuđen na doživotni zatvor uz preporuku da nikada ne bude pušten.

Godine 2000. molio je sudove da mu dopuste smrt, napisavši u pismu: "Kojoj svrsi služi držanje čovjeka zatvorenog 23 sata dnevno? Zašto se uopće truditi da me nahranite i da mi date jedan sat vježbanja dnevno? Za koga sam zapravo rizik? Kao posljedica trenutnog liječenja i zatočeništva, osjećam da sve što mogu očekivati jest psihički slom, mentalna bolest i vjerojatno samoubistvo. 

Zašto umjesto muha, žohara i pauka koje trenutno imam, ne mogu imati papagaja. Obećavam da ću ga voljeti i neću ga jesti? Zašto ne mogu imati televizor u svojoj ćeliji da vidim svijet i učim? Zašto ne mogu imati kasete i slušati lijepu klasičnu glazbu? 'Ako kažete ne, onda tražim jednostavnu kapsulu cijanida koju ću rado uzeti i problem Roberta Johna Maudsleya može se lako i brzo riješiti."

Tamošnje Ministarstvo pravosuđa priopćilo je kako ne komentira slučajeve pojedinačnih zatvorenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije