Može li astma biti ključni faktor za teže obolijevanje od korone

0
Radiosarajevo.ba
Može li astma biti ključni faktor za teže obolijevanje od korone
convenientmd.com / Astma - hronična upalna bolest dišnih puteva

Sama astma nije rizični faktor za hospitalizaciju ili teže obolijevanje od COVIDA-19, a ljudi kod kojih je astma izazvana alergijama mogli bi zapravo imati manji rizik, pokazuje novo istraživanje predstavljeno na godišnjem virtualnom sastanku Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju.

Naučnici sa Univerziteta Stanford pratili su 5596 pacijenata koji su bili pozitivni na COVID-19 od marta do septembra 2020., piše Hina.

Od tog broja, 11 posto je hospitalizirano, uključujući 100 pacijenata s astmom. Nakon što su razmotrili druga medicinska stanja pacijenata koja se povezuju s težim obolijevanjem od COVIDA-19, među kojima su visoki pritisak, bolesti srca, dijabetes i pretilost, "astma više nije bila rizični faktor za hospitalizaciju", rekla je dr. Lauren Eggert.

"Među pacijentima koji su bili hospitalizirani, astma nije bila značajno povezana s težinom bolesti", kazala je.

Naučnici su također otkrili da je kod pacijenta s alergijskom astmom gotovo upola manja vjerojatnost da će ih trebati hospitalizirati u usporedbi s pacijentima s drugim vrstama astme.

Moguće objašnjenje, rekla je Eggert, je to da kod alergijske astme imunološki sistem smanjuje proizvodnju proteina ACE2 na staničnim površinama koje su glavna ulazna tačka za koronavirus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije