Komisija UN-a utvrdila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini

0
AA
Komisija UN-a utvrdila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Nezavisna međunarodna istražna komisija Ujedinjenih naroda (UN) pronašla je “razumne osnove“ da zaključi da su ratni zločini i kršenja ljudskih prava počinjeni u Ukrajini od početka rusko-ukrajinskog rata.

Podsekretarka za politička pitanja UN-a Rosemary Di Carlo rekla je Vijeću sigurnosti da je ove sedmice Generalnoj skupštini podnesen izvještaj Nezavisne međunarodne istražne komisije i da su ruske trupe odgovorne za veliku većinu utvrđenih prekršaja.

U izvještaju je utvrđeno da su i ukrajinske snage u nekim slučajevima prekršile međunarodno humanitarno pravo.

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Novi zračni udari ruskih snaga na ukrajinska energetska postrojenja

Novi zračni udari ruskih snaga na ukrajinska energetska postrojenja

Komisija je dokumentovala slučajeve vansudskih ubistava, nezakonitog pritvora, mučenja, maltretiranja, silovanja i drugog nasilja počinjenog na područjima Ukrajine koja su okupirale ruske oružane snage.

Napominjući da je više od 6.000 civila, uključujući 397 djece, ubijeno, a ukupno 9.634 ranjeno, Di Carlo je kazala da su stvarne brojke bilanca stradanja u ratu u Ukrajini vjerovatno mnogo veće od potvrđenih.

Di Carlo je izrazila posebnu zabrinutost zbog uništavanja ključnih energetskih postrojenja u posljednjim ruskim napadima u Ukrajini te je dodala da to izlaže ekstremnim poteškoćama milione ljudi koji su pred dolazak zime suočeni s rastućim cijenama energenata.

Prema podacima Vlade Ukrajine, od 10. oktobra u napadima je pogođeno oko 30 posto energetskih objekata u regionima kao što su Kijev, Dnjepar, Lavov, Harkov i Sumi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije