ISW analizirao intervju: Da li će šef zloglasne grupe zamijeniti Putina na čelu Rusije?

2
Radiosarajevo.ba
ISW analizirao intervju: Da li će šef zloglasne grupe zamijeniti Putina na čelu Rusije?
Foto: Radiosarajevo.ba / Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin

Institut za proučavanje rata (ISW) u novoj se analizi rata u Ukrajini bavi šefom Wagnera Jevgenijem Prigožinom.

Intervju koji je taj biznismen, vlasnik plaćeničke grupe koja ratuje u Ukrajini, dao vlastitoj Federalnoj novinskoj agenciji mogao bi ukazivati na njegove ambicije da izazove Vladimira Putina na predsjedničkim izborima u Rusiji 2024. godine, smatra ISW.

Institut za proučavanje rata kaže da je "intervju vrijedan pažnje zbog svog jedinstvenog formata" i da se "činilo da Prigožin oponaša način na koji Vladimir Putin snima svoje koreografirane javne nastupe, bilo da tiho ismijava Putina ili da suptilno sugerira da bi Prigožin mogao postati ruski predsjednik poput Putina", piše Index.hr.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

"Koreografija i scenarij Prigožinova intervjua postavljaju Prigožina u kadar kamere za stolom preko puta njegove publike na isti način na koji je to obično slučaj s Putinovim snimljenim sastancima i fotografijama. Ovaj filmski stil je neobičan za Prigožina jer Prigožinove javne videoizjave obično ne koriste takav sterilan format", pišu analitičari iz američkog think tanka.

"Prigožinovo nedavno ponašanje, bez obzira na njegovu namjeru, osnažuje narativ u ruskom društvu da Prigožin ima veće političke aspiracije u Rusiji", zaključuje se u analizi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije