Evo kada Nijemci stiču pravo na penziju: Povećana starosna granica

0
Radiosarajevo.ba
Evo kada Nijemci stiču pravo na penziju: Povećana starosna granica
Foto: EPA / Euri

U Njemačkoj se u penziju u prosjeku ide sa 64,4 godine. Prosjek je 2022. porastao sa 64,1 godinu ranije, rekli su za dpa u Njemačkom penzijskom osiguranju.

Glavni razlog je podizanje starosne granice pri penzionisanju sa 63 na 64 godine u prošloj godini, rekao je portparol osiguranja. Ta granica lagano ide ka 65 godina, slično standardnoj starosnoj dobi za penzionisanje koja se vremenom popela na 67 godina.

Mogućnost "u penziju sa 63 godine" važi od 2014. za ljude koji su naročito dugo plaćali doprinose - najmanje 45 godina.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Svi koji su rođeni prije 1953. mogli su bez ikakvih odbitaka da odu u penziju sa 63.

Za rođene između 1953. i 1964. se starosna granica povećala i mogli su u penziju bez odbitka sa 65. Za ostale koji su rođeni 1964. i kasnije važi standardna starosna granica za odlazak u penziju sa 67.

Vremenom je takozvana starosna granica za odlazak u penziju značajno rasla, 2000. godine je još bila 62,3 godine, navodi osiguranje.

Zamjenik šefa poslaničke grupe opozicionih demohrišćana Jens Spahn pozvao je na ukidanje mogućnosti penzionisanja sa 63 godine.

Dva miliona stručnjaka koji su se ranije penzionisali nam sada "gorko" nedostaju, rekao je Spahn za Bild am zontag. Ostale stranke i sindikati su odbacili tu inicijativu, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije