Dobra vijest za milione građana Njemačke: Uskoro slijedi povećanje penzija, evo za koliko

5
Radiosarajevo.ba
Dobra vijest za milione građana Njemačke: Uskoro slijedi povećanje penzija, evo za koliko
Foto: Pexels / Novac

Otprilike 21 milion penzionera u Njemačkoj može očekivati povećanje svojih penzija od 1. jula 2023. godine. To proizlazi iz izvještaja o penzionom osiguranju za 2022. godini.

Prema službenoj procjeni, penzije bi u julu trebale porasti za 3,5 posto u zapadnoj Njemačkoj i 4,2 posto u istočnoj Njemačkoj.

No, procjena za 2023. ispod je niova povećanja koje su penzioneri ostvarili 1. jula 2022. Na zapadu su penzije u ljeto 2022. porasle za 5,35 posto, a na istoku za 6,12 posto.

Alen Pleh osuđen na osam godina zatvora

Alen Pleh osuđen na osam godina zatvora

S druge strane, 2021. godine posljedice pandemije korone jasno su se osjetile i na penzijama: na zapadu je bio nulti krug, u istočnoj Njemačkoj rast od samo 0,72 posto.

Uz penziju od 1.000 eura, vjerojatni porast u 2023. znači rast od oko 35 eura na zapadu i 42 eura na istoku. Koliko više novca će biti za penzionere u Istočnoj i Zapadnoj Njemačkoj, pokazuje izračun Bild am Sonntag.

Povećanje penzija u Njemačkoj
Foto: Fenix Magazin: Povećanje penzija u Njemačkoj

Čak i ako poslodavci i ekonomski stručnjaci traže produženje radnog vijeka, a ljudi već raspravljaju o penziji sa 69 godina, penzioni fond je u boljem stanju nego što se očekivalo.

Mitovi i zablude o penziji u Njemačkoj: Šta zakon kaže o "braku zbog papira i mirovine"

Mitovi i zablude o penziji u Njemačkoj: Šta zakon kaže o "braku zbog papira i mirovine"

Jer, kako je vidljivo iz izvještaja o penzionom osiguranju za 2022., za penzije je u 2021. potrošeno 310,7 milijardi eura. Ipak, prihodi su premašili ukupne rashode za gotovo 1,2 milijarde eura.

A to vodi do sljedeće dobre vijesti: prema preliminarnim izračunima, stopa doprinosa trebala bi ostati stabilna na sadašnjoj vrijednosti od 18,6 posto do 2026. godine. Očekuje se da neće porasti na 19,3 posto do 2027. godine, prenosi Fenix magazin.

Prema riječima saveznog ministra rada Hubertusa Heila, to je dobra vijest, posebno u sadašnjoj krizi troškova: zaposleni mogu biti sigurni da se stopa doprinosa neće povećati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije