Bijela kuća: Još pet povjerljivih dokumenata pronađeno u kući američkog predsjednika Joe Bidena

1
AA
Bijela kuća: Još pet povjerljivih dokumenata pronađeno u kući američkog predsjednika Joe Bidena
Foto: EPA-EFE / Joe Biden, predsjednik SAD

Bijela kuća je u subotu objavila da je u kući američkog predsjednika Joea Bidena, u sjeveroistočnoj državi Delaware, pronađeno pet povjerljivih dokumenata više nego što je ranije objavljeno.

Richard Sauber, jedan od Bidenovih savjetnika, objavio je saopćenje u kojem opisuje proces u vezi s dokumentima koji su se pojavili od srijede u predsjednikovom Bidenovom diplomatskom centru i njegovoj rezidenciji u Delawareu.

"Treća serija dokumenata pronađena je u Bidenovoj rezidenciji u gradu Wilmingtonu", rekao je Sauber.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Joe Biden će početkom februara održati važan govor

Joe Biden će početkom februara održati važan govor

Ističući da je pratio koordinisani proces sa Nacionalnim arhivom i Ministarstvom pravde, Sauber je rekao da je pet dodatnih stranica dokumenata sa povjerljivim oznakama pronađeno u Bidenovom domu u četvrtak naveče, čime je odatle preuzeto ukupno šest povjerljivih dokumenata.

Sauber je objasnio da kada su Bidenovi lični advokati u srijedu identifikovali jedan povjerljivi dokument u Bidenovom domu, prestali su tražiti dodatne dokumente jer nisu imali bezbjednosne dozvole potrebne za pregled tih materijala.

On je rekao da su dokumenti predati zvaničnicima Ministarstva pravde.​

Američki državni tužilac Merrick Garland najavio je u četvrtak imenovanje specijalnog tužioca koji će istražiti pitanje povjerljivih dokumenata pronađenih na adresama povezanim s Bidenom.

Bijela kuća je ranije saopćila da je više povjerljivih dokumenata pronađeno u Bidenovom domu u Wilmingtonu - većina u skladištu u garaži.

Bidenovi advokati pronašli su prvu grupu od oko 10 dokumenata u Penn Biden centru za diplomatiju i globalni angažman u Washingtonu u zaključanom ormaru dok su se pripremali da napuste poslovni prostor, i predali su ih Nacionalnoj upravi za arhive i dokumente.

"Oni su uključivali dokumente koji sadrže dopise američkih obavještajnih službi i materijale za brifinge datirane između 2013. i 2016. u vezi s Ukrajinom, Iranom i Velikom Britanijom", rekao je izvor za CNN.

Biden je izjavio da je iznenađen kada je saznao da su povjerljivi dokumenti iz vremena dok je bio potpredsjednik pronađeni u Centru, dodajući da ih je njegov tim odmah predao Nacionalnom arhivu.

Republikanci su pokušali iskoristiti te vijesti, povlačeći paralele između Bidena i kontroverze oko bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji drži povjerljive dokumente u svojoj rezidenciji u Mar-a-Lagu.

Demokrate su se suprotstavile tome navodeći da je Trump držao stotine dokumenata, a ne nekoliko koliko je do sada pronađeno na Bidenovim adresama. Naglasili su da je Biden odmah predao dokumente nadležnim službama, dok ih je Trump godinama držao, lagao o njima i odbijao da ih preda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije