Bijela kuća: Još pet povjerljivih dokumenata pronađeno u kući američkog predsjednika Joe Bidena

1
AA
Bijela kuća: Još pet povjerljivih dokumenata pronađeno u kući američkog predsjednika Joe Bidena
Foto: EPA-EFE / Joe Biden, predsjednik SAD

Bijela kuća je u subotu objavila da je u kući američkog predsjednika Joea Bidena, u sjeveroistočnoj državi Delaware, pronađeno pet povjerljivih dokumenata više nego što je ranije objavljeno.

Richard Sauber, jedan od Bidenovih savjetnika, objavio je saopćenje u kojem opisuje proces u vezi s dokumentima koji su se pojavili od srijede u predsjednikovom Bidenovom diplomatskom centru i njegovoj rezidenciji u Delawareu.

"Treća serija dokumenata pronađena je u Bidenovoj rezidenciji u gradu Wilmingtonu", rekao je Sauber.

Joe Biden će početkom februara održati važan govor

Joe Biden će početkom februara održati važan govor

Ističući da je pratio koordinisani proces sa Nacionalnim arhivom i Ministarstvom pravde, Sauber je rekao da je pet dodatnih stranica dokumenata sa povjerljivim oznakama pronađeno u Bidenovom domu u četvrtak naveče, čime je odatle preuzeto ukupno šest povjerljivih dokumenata.

Sauber je objasnio da kada su Bidenovi lični advokati u srijedu identifikovali jedan povjerljivi dokument u Bidenovom domu, prestali su tražiti dodatne dokumente jer nisu imali bezbjednosne dozvole potrebne za pregled tih materijala.

On je rekao da su dokumenti predati zvaničnicima Ministarstva pravde.​

Američki državni tužilac Merrick Garland najavio je u četvrtak imenovanje specijalnog tužioca koji će istražiti pitanje povjerljivih dokumenata pronađenih na adresama povezanim s Bidenom.

Bijela kuća je ranije saopćila da je više povjerljivih dokumenata pronađeno u Bidenovom domu u Wilmingtonu - većina u skladištu u garaži.

Bidenovi advokati pronašli su prvu grupu od oko 10 dokumenata u Penn Biden centru za diplomatiju i globalni angažman u Washingtonu u zaključanom ormaru dok su se pripremali da napuste poslovni prostor, i predali su ih Nacionalnoj upravi za arhive i dokumente.

"Oni su uključivali dokumente koji sadrže dopise američkih obavještajnih službi i materijale za brifinge datirane između 2013. i 2016. u vezi s Ukrajinom, Iranom i Velikom Britanijom", rekao je izvor za CNN.

Biden je izjavio da je iznenađen kada je saznao da su povjerljivi dokumenti iz vremena dok je bio potpredsjednik pronađeni u Centru, dodajući da ih je njegov tim odmah predao Nacionalnom arhivu.

Republikanci su pokušali iskoristiti te vijesti, povlačeći paralele između Bidena i kontroverze oko bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji drži povjerljive dokumente u svojoj rezidenciji u Mar-a-Lagu.

Demokrate su se suprotstavile tome navodeći da je Trump držao stotine dokumenata, a ne nekoliko koliko je do sada pronađeno na Bidenovim adresama. Naglasili su da je Biden odmah predao dokumente nadležnim službama, dok ih je Trump godinama držao, lagao o njima i odbijao da ih preda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije