April donosi velike promjene za stanovnike Njemačke: Pročitajte o čemu se radi

0
Radiosarajevo.ba
April donosi velike promjene za stanovnike Njemačke: Pročitajte o čemu se radi
Foto: Pixabay / Ilustracija / Njemačka

Za neke će biti više novca, druge stanovnike Njemačke očekuju zamornija putovanja, novi mjesec opet donosi neke promjene, posebno za putnike u vozovima.

Karta od 49 eura: počinje pretprodaja

Od maja, ako imate kartu od 49 eura, možete koristiti lokalni prijevoz u cijeloj Njemačkoj. Od 3. aprila možete je kupiti kod većine prijevozničkih kompanija. Kartu za Njemačku možete unaprijed naručiti u pretprodaji kod nekih pružatelja usluga, kao što je VAG u Nürnbergu.

Optužen Admir Lekić: Pretukao bivšu djevojku i zapalio vozilo njene majke u Sarajevu

Optužen Admir Lekić: Pretukao bivšu djevojku i zapalio vozilo njene majke u Sarajevu

Karta od 49 eura dostupna je samo uz mjesečnu pretplatu. To znači da će se automatski obnoviti ako je ne otkažete na vrijeme. A to je moguće svaki mjesec. Karta za autobuse i vlakove u javnom prijevozu bit će dostupna kao kartica s čipom ili kao karta za mobitel. Neke prijevozničke tvrtke također nude kartu i u papirnatom obliku, piše Fenix-magazin.

Korona pravila ističu

Nekoliko koronskih mjera još uvijek vrijedi, ali će prestati 7. aprila – ako ih savezna vlada do tada ne odluči produžiti. To utječe na nacionalnu obvezu nošenja FFP2 maske u klinikama, domovima za njegu i medicinsku praksu. Početkom aprila istječe i mogućnost da savezne zemlje donesu opsežniju regulativu.

Njemačka željeznica ( Deutsche Bahn) privremeno obustavlja važne rute

Neki putnici vozom moraju se pripremiti na duža putovanja tokom uskršnjih praznika. Jer tada će jedna od najvažnijih veza u zapadnom Ruhrskom području biti zatvorena zbog građevinskih radova na dvije sedmice. Tada će se također sanirati i ICE ruta između Berlina i Hannovera.

U Njemačkoj više slobodnih radnih mjesta nego ikad

U Njemačkoj više slobodnih radnih mjesta nego ikad

Prema najavi Deutsche Bahna, sve željezničke usluge između Essena i Duisburga bit će obustavljene od 31. marta od 21 sat do 14. aprila. Mnogi vozovi također su otkazani istočnije između Essena, Bochuma i Dortmunda te između Düsseldorfa i Duisburga.

Zahvaćeni su važni spojevi u međumjesnom prometu i 14 linija u lokalnom saobraćaju. Putnici u vozu ponekad moraju prihvatiti duga obilaženja vlakom ili presjedati na znatno sporije autobuse. ICE i IC ne staju čak ni u Mülheimu/Ruhru, Essenu i Bochumu. U Duisburgu su neki međugradski vozovi otkazani – poput onih između Düsseldorfa i Berlina.

Od 1. aprila Deutsche Bahn će također tri mjeseca obnavljati važnu vezu istok-zapad između Berlina i Hannovera. To će u početku dovesti do kašnjenja u smjeru Berlina, jer su vlakovi preusmjereni preko Magdeburga. Od početka maja bit će pogođeni i putnici u suprotnom smjeru. Putnici za Wolfsburg moraju presjesti u Hannoveru. Osim toga, Sprinter Berlin-Köln više nije dostupan u oba smjera.

Ko svoj plan puta tokom uskršnjih praznika traži u online informacijama Deutsche Bahna, dobit će tačnu rutu.

Dobra vijest za milione građana Njemačke: Uskoro slijedi povećanje penzija, evo za koliko

Dobra vijest za milione građana Njemačke: Uskoro slijedi povećanje penzija, evo za koliko

Više novca u određenim poslovima

Zakonska minimalna satnica za ugovorne i privremene radnike od aprila će se povećati: u najnižoj platnoj skupini porast će s 13,32 eura na 14,55 eura, u najvišoj platnoj skupini porast će s 23,72 eura na 25,14 eura.

Ličioci (soboslikari, zidari, krovopokrivači, keramičari, stolari) i lakireri također imaju koristi od veće zakonom propisane minimalne satnice. Od aprila će dobivati 14,50 eura po satu umjesto 13,80 eura. Pomagači u ličilačkom i lakirskom obrtu dobivaju najmanje 12,50 eura.

Više novca mogu očekivati i radnici glavnog građevinskog obrta. Za njih je kolektivnim ugovorom predviđeno povećanje plaća 1. aprila – na zapadu za 2 posto, a na istoku za 2,7 posto. Osim toga, radnici dobivaju paušal za putovanje do gradilišta. Iznos ovisi o broju kilometara.

Nuklearne elektrane se gase

One su zapravo trebale biti zatvorene do kraja 2022., ali zbog energetske krize nuklearnim elektranama Isar 2, Neckarwestheim 2 i Emsland isprva je dopušteno da nastave s radom. Od sredine aprila, međutim, konačno će biti gotove s radom, javlja Savezni ured za sigurnost upravljanja nuklearnim otpadom.

Microsoft diže cijene

Korisnici Microsoftovih cloud proizvoda pogođeni su višim cijenama u aprilu. Kako tvrtka prilagođava svoje cijene u cijelom svijetu, cijene online usluga u Njemačkoj će porasti za 11 posto. Microsoft 365, Office 365 i Dynamics 365, između ostalih, tada će poskupjeti. Međutim, oni koji već imaju ugovor ne moraju odmah platiti više. Viša cijena vrijedi samo pri produljenju ugovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije