Američki sudija odustao od optužnice protiv saudijskog princa za ubistvo Jamala Khashoggija

1
Radiosarajevo.ba
Američki sudija odustao od optužnice protiv saudijskog princa za ubistvo Jamala Khashoggija
Foto: EPA-EFE / Mohammed bin Salman

Američki sudija je odustao od kaznenog progona po tužbi podignutoj u Sjedinjenim Državama protiv prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Ne ulazeći u meritum stvari, sudac John Bates je rekao da ga obavezuje nedavno izneseno stajalište američke vlade po kojem "MBS" uživa imunitet od sudskog progona kao čelnik vlade na dužnosti, piše Hina.

Jamal Khashoggi, koji je u početku bio blizak saudijskoj vlasti a poslije je postao njezin kritičar, ubijen je u decembru 2018. u konzulatu monarhije u Istanbulu, u Turskoj. Ubistvo je zgrozilo međunarodnu javnost, a princ Mohammed bin Salman bio je nepoželjan na Zapadu. Saudijske vlasti su od početka poricale njegovu odgovornost, ali ga američka obavještajna služba smatra naručiteljem ubistva.

Detalji policijske akcije "Meta II": Pretresi na 17 lokacija, učestvuju pripadnici tri MUP-a

Detalji policijske akcije "Meta II": Pretresi na 17 lokacija, učestvuju pripadnici tri MUP-a

 Joe Biden se oglasio po pitanju kazne za saudijskog princa

Joe Biden se oglasio po pitanju kazne za saudijskog princa

Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz, turska državljanka i udruga Democracy for the Arab World Now (DAWN) koju je osnovala u SAD-u, podigli su građansku tužbu na američkom sudu protiv prijestolonasljednika i drugih saudijskih dužnosnika. Krajem septembra "MBS", koji je godinama stvarni vladar monarhije, imenovan je premijerom na temelju kraljevske uredbe. Mnogi komentatori vidjeli su u tome pokušaj da ga se zaštiti od sudskog progona u inozemstvu.

Nakon Bin Salmanova imenovanja, vlada demokratskog predsjednika Joea Bidena je sredinom novembra ocijenila da on uživa imunitet.  Ta je izjava potaknula oštre kritike. List Washington Post, u kojemu je Khashoggi bio kolumnist, optužio je predsjednika da je "okrenuo leđa temeljnim načelima slobode govora i jednakosti".

Bijela kuća je uzvratila da to pravno mišljenje "nema nikakve veze s bilateralnim odnosima" dvije zemlje. Predsjednik Biden je u julu boravio u posjetu Saudijskoj Arabiji. Poslije je rekao da je tom prilikom razgovarao s prijestolonasljednikom o Khashoggijevu ubistvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije