Američki dužnosnici: Ukrajina ispalila projektil na nadolazeću rusku raketu?

1
Radiosarajevo.ba
Američki dužnosnici: Ukrajina ispalila projektil na nadolazeću rusku raketu?
Foto: Twitter / Ispaljeni projektil

Prema američkim dužnosnicima, prva otkrića sugeriraju da su projektil koji je pogodio Poljsku ispalile ukrajinske snage na nadolazeći ruski projektil. Tri dužnosnika rekla su novinskoj agenciji Associated Press da su se Ukrajinci pokušavali obraniti od ruske paljbe usmjerene na njihovu električnu infrastrukturu.

Poljsko Ministarstvo vanjskih poslova isprva je opisalo projektil kao "ruske proizvodnje".

"Dana 15. novembra, u toku je bilo još jedno masovno granatiranje cijelog teritorija Ukrajine i njene kritične infrastrukture, koje su provodile oružane snage Ruske Federacije. Trajalo je više sati. U 15.40 sati u selu Przewodow, u pokrajini Hrubieszow u Lubelskom vojvodstvu, pao je projektil ruske proizvodnje i usmrtio tvoje državljana Republike Poljske. U vezi s ovim događajem, ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau pozvao je ambasadora Rusije i zatražio od njega hitna i detaljna objašnjenja ovog događaja", stoji u saopćenju.

Oglasio se i Pentagon o eksploziji u Poljskoj: "Branit ćemo svaki pedalj teritorije NATO-a"

Oglasio se i Pentagon o eksploziji u Poljskoj: "Branit ćemo svaki pedalj teritorije NATO-a"

Ranije jutros, američki predsjednik Joe Biden rekao je da je "malo vjerojatno" da je projektil koji je pogodio Poljsku ispaljen iz Rusije.

"Ne želim ništa definitivno reći dok god se ne obavi potpuna istraga. No, zbog putanje projektila malo je vjerojatno da su ispaljeni iz Rusije. No, vidjet ćemo što će istraga sve donijeti. Iako su prve informacije govorile da je Rusija povezana s tim preliminarna istraživanja to osporavaju", rekao je Biden u obraćanju uživo na CNN-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije