LIVE - 121. dan invazije: Putin traži da se zaustave sankcije i obećava 50 miliona tona žita

0
Radiosarajevo.ba
LIVE - 121. dan invazije: Putin traži da se zaustave sankcije i obećava 50 miliona tona žita
Radiosarajevo.ba / Ukrajina

23:21

Poljska će dobiti poznajmicu od 450 miliona eura od Razvojne banke Vijeća Europe.

Pozajmica je izdata kako bi se pomoglo Poljskoj da se nosi s priljevom izbjeglica iz Ukrajine.

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Oko 4.3 miliona izbjeglica pobjeglo je u Poljsku od početka rata, a poljska vlada im je osigurala besplatno sklonište, obrazovanje, mogućnost zapošljavanja te socijalnu i medicinsku skrb.

21:40

Govoreći na viruelnom samitu BRIKS predsjednik Rusije Vladimir Putin je istakao da će Rusija moći da isporuči 50 miliona tona žita na globalno tržište ako sankcije uvedene Moskvi budu ukinute.

Putin je pojasnio da će isporuke žita zavisiti od situacije sa obezbjeđivanjem plovila, transportom hrane, bankovnim plaćanjem i drugim ograničenjima koja su nametnuta Rusiji.

BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

21:37

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, izjavila je da će odluka čelnika Europske unije da prihvate Ukrajinu i Moldaviju kao kandidate za članstvo imati negativne posljedice.

"Odlukom da Ukrajini i Moldaviji dodijeli status zemalja kandidata, Europska unija je potvrdila da nastavlja aktivno iskorištavati ZND (Zajednicu neovisnih država) na geopolitičkom nivou, kako bi je koristila za obuzdavanje Rusije. Oni ne razmišljaju o negativnim posljedicama takvog koraka", kazala je Zaharova.

20:36

Bliski saveznik Vladimira Putina Andrej Guruljov upozorio je da će London prvi biti bombardiran u slučaju novog svjetskog rata.

Govoreći na ruskoj televiziji Channel 1, Guruljov je rekao da će glavni grad Velike Britanije biti prvi pogođen ako blokada Kalinjingrada dovede do rata.

17:31

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi kako Rusija planira napasti stambena područja u Bjelorusiji kako bi je uvukla u rat.

Prema ukrajinskim tvrdnjama, ruski vojnici već su stigli u grad Mazir.

17:30

Zbog rata Rusije protiv Ukrajine, a ne sankcija Zapada, glad će dodatno pogoditi još 40 do 50 miliona ljudi, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

17:29

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov održao je prilično dramatičnu presicu na kojoj je rekao da se europske zemlje ujedinjuju protiv Rusije kako bi s njom ratovale.

"Kada je počeo Drugi svjetski rat, Hitler je pod svojim barjacima okupio značajan dio, ako ne i velik dio europskih zemalja za rat protiv Sovjetskog Saveza. Sada se zemlje Europske unije s NATO-om okupljaju u modernu koaliciju za rat s Ruskom Federacijom", rekao je Lavrov na konferenciji za medije koju je održao sa šefom azerbajdžanskog ministarstva vanjskih poslova.

Izjavio je da će Moskva "stvarno sagledati ponašanje Europske unije" i pratiti prave korake koje će poduzeti Bruxelles, ali i Moldavija i Ukrajina nakon što im se dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

Rekao je i da ne očekuje da će se ni u dogledno vrijeme ni dugoročno "raspršiti sadašnji rusofobni naboj Europske unije".

14.40

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se okupljenima na Glastonbury festivalu u Engleskoj i zamolio ih da "šire istinu o ruskom ratu" i "dokažu da sloboda uvijek pobjeđuje".

U videoporuci posjetiteljima festivala Zelenski je rekao da ljudi u Ukrajini žele "živjeti život kakav smo nekada živjeli, uživati u slobodi i ovom prekrasnom ljetu".

"Ali to ne možemo jer se dogodilo ono najstrašnije. Rusija je ukrala naš mir", rekao je Zelenski.

Dodao je kako je cijeli svijet pod prijetnjom.

13.50

Ukrajinske snage krenule su se povlačiti iz Severodonjecka, ali u gradu još ima ukrajinskih boraca i operacija povlačenja bi mogla potrajati nekoliko dana, rekao je šef vojne administracija tog ključnog grada regije Luhansk, Roman Vlasenko.

"Zasad je ukrajinska vojska i dalje u Severodonjecku. Povlačenje je krenulo, ali tamo je puno jedinica tako da mislim da će povlačenje potrajati nekoliko dana", rekao je Vlasenko, koji nije rekao gdje će se Ukrajinci povući.

12:00

Ukrajinske snage objavile su da su zarobile pilota ruskog vojnog aviona koji je oboren ovog mjeseca, objavilo je jutros britansko ministarstvo odbrane u dnevnom izvještaju svojih obavještajaca.

Pilot je, navode obavještajci, priznao da je bivši general ruskog ratnog zrakoplovstva koji se po napuštanju vojske zaposlio u privatnoj vojnoj kompaniji Wagner te je letio u nekoliko misija nad Ukrajinom.

10:39

Dmitri Savlučenko, proruski političar kojeg su ruske snage postavile za šefa uprave za mlade, porodicu i sport u okupiranom gradu Hersonu, jutros je ubijen. Informaciju je potvrdila ruska prorežimska agencija RIA Novosti.

RIA navodi da je Savlučenko ubijen "u terorističkom napadu".

Ukrajinci su, logično, smrt Savlučenka dočekali sasvim drugačije.

"Naši partizani upisali su još jednu pobjedu", objavio je na Facebooku Serhij Klan, savjetnik šefa vojne administracije regije Herson, pa dodao: "Proruski aktivist i izdajnik je jutros u Hersonu dignut u zrak u svom autu."

Ukrajinski diplomat i bivši ambasador te zemlje u Austriji, Oleksander Šerba, na Twitteru je objavio fotografiju mrtvog tijela Savlučenka, na kojoj se vidi i uništeni automobil.

"Dmitri Savlučenko, jedan od izdajnika u okupiranom Hersonu, jutros je eliminiran. Život izdajnika je kratak ovih dana u Ukrajini. 'Dočekat će nas cvijećem', je li", napisao je Šerba.

09:10

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj, koji je jutros objavio da su ukrajinski branitelji dobili zapovijed da se povuku iz Severodonjecka, objavio je nove informacije o stanju u susjednom gradu Lisičansku, koji je također već sedmicama pod žestokim ruskim napadima.

Navodi kako Rusi napadaju Lisinčansk iz mjesta Zolote i Toškivke, koje se nalaze oko 30 kilometara južno od Lisičanska.

"Stvarno su uspjeli u nekim naseljima. Lisičansk je logistički rastegnut, bojišnica je kompleksna i zato će ga Rusi teško odmah osvojiti", napisao je Hajdaj.

Ruski pokušaji da uđu u Lisičansk saboterima i izvidnicima su odbijeni, tvrdi Hajdaj. Navodi da se iz grada i dalje evakuiraju ljudi, a vojna i humanitarna pomoć i dalje stiže.

07:45

Guverner Luhanska, regije na istoku Ukrajine, jutros je objavio da se preostali branitelji Severodonjecka moraju povući iz tog ključnog grada.

"Ostajanje na pozicijama koje su razbijene na komadiće samo zato da bi ostali nema smisla", rekao je Serhij Hajdaj za ukrajinsku televiziju.

"Nažalost, moramo ukloniti našu vojsku iz Severodonjecka, ostanak nema smisla. Broj mrtvih raste", objavio je Hajdaj jutros na Telegramu, dodavši da je 90% domova u Severodonjecku uništeno ili teško oštećeno.

07:05

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je nakon odluke o davanju Ukrajini statusa zemlje kandidata za članstvo u EU rekao da se radi o "jedinstvenom i povijesnom trenutku" u odnosima Ukrajine i Europe.

"Budućnost Ukrajine je u EU. Ovo je pobjeda na koju smo čekali 120 dana i 30 godina", napisao je Zelenski, aludirajući na trajanje ruske invazije i broj godina koje su prošle otkako je Ukrajina postala nezavisna nakon raspada SSSR-a.

"A sad ćemo pobijediti neprijatelja", dodao je.

U televizijskom obraćanju nedugo nakon odluke u Bruxellesu, Zelenski je rekao:

"Vjerujem da će ovo biti početna tačka nove povijesti Europe. Europe bez podjela i bez "sivih zona". Europa je istinski ujedinjena i zna kako se obraniti, svoje vrijednosti i svoju budućnost".

"Ovo je odluka koja se ne tiče samo Ukrajine. Ovo je najveći korak prema jačanju Europe koji je ovog trenutka mogao biti poduzet. Uvjeti su teški, rat kojeg je pokrenula Rusija testira našu mogućnost da očuvamo slobodu i jedinstvo", zaključio je Zelenski, a prenosi Index.

Danas je 121. dan ruske invazije na Ukrajinu, iz minute u minutu pratimo današnja dešavanja.

Ključni događaji jučer: 

  • Ukrajina je i službeno dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji
  • EU je dogovorila s Norveškom povećanje isporuka plina kako bi se nadomjestio manjak članicama kojih je polovica suočena s prekidom isporuka iz Rusije
  • SAD će poslati Ukrajini novi paket oružja vrijedan 450 miliona dolara
  • Savjetnik Zelenskog kaže da se bitka za dva ključna grada na istoku "bliži užasnom kraju"
  • Britanija uvodi nove sankcije Rusiji
  • EU se mora odmah pripremiti da Rusija obustavi sav izvoz plina ove zime, rekao je šef Međunarodne agencije za energiju
  • Čelnik finske vojske kaže da je Finska spremna na rat Rusijom
  • U ruskoj rafineriji izbio požar nakon eksplozije. Po svemu sudeći, napad su izveli Ukrajinci dronom kamikazom
  • Rusija iz Kalinjingrada zaprijetila građanima Litve

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije