Zoran Milanović: Kojeg vraga Turci rade u BiH?... Srbija i Rusija nije isto

35
Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović: Kojeg vraga Turci rade u BiH?... Srbija i Rusija nije isto
Foto: EPA - EFE / Zoran Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović održao je presicu u Petrinji.

Govorio je o ratu u Ukrajini, stanju u hrvatskoj vojsci i drugim temama.

Kazao je da hrvatski vojnici idu u Litvaniju vježbati te da je ta zemlja članica NATO-a pa "ne bi bilo fer tamo ne otići".

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Zoran Milanović: Ili dogovor Rusije i SAD-a ili Treći svjetski rat

Zoran Milanović: Ili dogovor Rusije i SAD-a ili Treći svjetski rat

"Ne možemo i nećemo biti dovedeni da potpuno ovisimo o tuđoj volji na koju nemamo nikakav utjecaj. Vidim da je šef NATO-a u Južnoj Koreji i Japanu. Čovjeka znam 20 godina, mene i moju zemlju tamo ne predstavlja. To nije prostor NATO-a, ali je u susjedstvu Kine. To nema veze s Hrvatskom. Rade se stvari na koje nemamo utjecaja niti nas itko pita, a mogu nas već sutra duboko obvezivati", počeo je Milanović i nastavio.

"Potpuno ovisimo o tuđoj volji i planovima. Mene i moju zemlju tamo ne predstavlja. To je u susjedstvu Kine. Rade se stvari na koje mi nemamo utjecaja, a mogu nas već sutra jako obavezivati. To nije samo Ukrajina, to treba nadzirati", nastavio je.

Spomenuo je da je on nabavio haubice, da je ubrzo nakon toga prestao biti premijer te da u međuvremenu nije nabavljeno streljivo.

"Kupili smo BMW, vozimo ga u drugoj brzini, koljemo ga ko zadnji mesari. Ko je za to odgovoran? Ja nisam. Inače je stanje sa zalihama bijedno. Idu gore s kvalitetnom opremom koju ne mogu koristiti na ozbiljan način jer imam streljivo samo do 16-17 kilometara", kazao je.

"Stanje na zalihama je bijedno. Razina Drugog svjetskog rata. Mi nemamo uopće protuoklopa. Sad se ide u neke nabavke, dvije godine to nećemo vidjeti. Stanje nije dobro, nema protuoklopa uopće", rekao je.

"Kako to funkcionira, vidjeli smo kad je onaj leteći bojler preletio Mađarsku koja ima avione pa nisu skoro ni trepnuli", rekao je o nabavi borbenih aviona.

"Neko treba odgovarati i za to i za prazna skladišta. Ko je odgovoran? Vlada. Plenković", kaže Milanović.

"Neki u Europskom parlamentu govore o ‘kidanju Rusije’ – to je mahnito. Mi i Srbi se nismo toliko mrzili. To ludilo, ako mu ne možeš stati na kraj, makni se jer ono prijeđe na tebe. Ja sam se mentalno pripremio na to da ćemo biti dovedeni u status klauna. Takvima nas je učinio HDZ, ali ne dam da postanemo cirkuske pudlice, a to pokušavaju neki napraviti od nas", govori.

"Ja sam protiv da se tamo šalje bilo kakvo ubojito sredstvo. To produljuje rat. Koji je cilj? Raspad Rusije, promjena vlasti? Govori se i o kidanju Rusije. Ovo je manično. Mi i Srbi smo se manje mrzili. Kod nas je bio puno strašniji rat nego u Ukrajini. Protiv toga sam da se šalju ubojita sredstva", rekao je.

Osvrnuo se i zemlje u regionu.

"Kojeg vraga Turci rade u BiH? Od Hrvatske pudlice rade Borell, Mogherini i neki mediji", rekao je o mirovnoj misiji u BiH, u kojoj je odbijeno sudjelovanje Hrvatske, prenosi Index.hr.

"Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nije isto, da je to nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta", rekao je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (35)

/ Povezano

/ Najnovije