Završen sastanak u Ohridu, Vučić poručio: "Nekakav dogovor smo postigli, ja sam zadovoljan"

2
Radiosarajevo.ba
Završen sastanak u Ohridu, Vučić poručio: "Nekakav dogovor smo postigli, ja sam zadovoljan"
Foto: PrtScr / N1 / Aleksandar Vučić sinoć nakon sastanka

U Ohridu je danas, tokom cijelog dana, trajao sastanak delegacija Kosova i Srbije koje su predvodili premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Završen je u kasnim večernjim satima.

Podsjetimo, prethodni pregovori u Briselu nisu rezultirali sporazumom, nakon što je Aleksandar Vučić odbio potpisati dogovoreni dokument. S druge strane, Albin Kurti je dao saglasnost za sporazum i tako pojačao pritisak na svog sugovornika iz Beograda. 

Vučić se nakon konferencije obratio javnosti, a govor je počeo "doskočicama" za novinare: "Haj', majke ti, nemoj da kukaš za te sendviče, hoćeš da ti kupim jednu pljeskavicu? Ja sam mislio da vi u Prištini jedete pljeskavice redovno."

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Dame i gospodo, nastavio je potom, "danas je bio dan u kojem je trebalo da dgovorimo implementacijski plan -  nekakav dogovor smo postigli, ja sam zadovoljan".

"Ovo neće biti sve, ono što je važno da se kaže jeste da će ovih nekoliko tačaka, koje smo dogovorili, postati dio pregovaračkog okvira za obje strane, i za Beograd i za Prištinu. Ono što je također važno jeste naglasiti da je ovo proces koji je dug ozbiljan i koji ne traje jedan ili pet dana - on tek počinje. Evropska unija će procijeniti koliko je ko uradio iz implementacijskog plana koji će morati biti proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakav", rekao je Vučić.

"To je u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga. Nisam ni danas ništa potpisao, stavio sam do znanja šta su crvene linije, ali napravljen je pomak u konstruktivnoj atmosferi", kazao je Vučić.

Miroslav Lajčak poručio: Ako nema Zajednice srpskih općina, nema ni dogovora

Miroslav Lajčak poručio: Ako nema Zajednice srpskih općina, nema ni dogovora

Kako je rekao, sutra će građanima predstaviti svaku tačku: "Od ponedeljka i utorka biću spreman da primam predstavnike parlamentarnih stranaka, da vidimo da li idemo sa nekim dokumentom u parlamet."

On je izjavio da je kao prioritetna obaveza stavljeno formiranje zajednice srpskih opština. Kako je dodao, "vjerujem da će prištinska strana ispuniti da se odmah ide u proces formiranja zajednice srpskih opština": "Ne želim da se miješam u izjave Kurtija i Borella, ali ćete vijeti svako slovo."

Na novinarsko pitanje da konkretno odgovori - da li će biti zajednice srpskih opština ili ne? - rekao je:

"Da, tako piše, sad da li će biti uopšte ili ne, polako ljudi... ovo je papir. Ko zna. Ja sam mislio da će biti 2014... mnogo je lijepo što ste došli do Ohrida, ali ako mislite da ću da učestvujem u svađi srpskih i albanskih novinara, to nema smisla. Ko zna šta će da bude u budućnosti. To je težak proces. Polako. Meni je važno da sam rekao koje su naše 'crvene linije'. Kao i Kurti. Nema tu puno filozofije."

Dodao je da će od svega toga o čemu se danas pregovaralo, zavisiti i napredak Srbije ka EU: "Sada će nas pratiti posebno: ko šta ispunjava od onoga na šta se obavezao, a ne zajedno."

Poručio je i da će pritisci rasti: "To će biti nastavljeno. Niti je Kurti srećan mnogo, što ćete da vidite, niti ja skačem u nebo, jer ću problem imati sutra."

Upitan da li je nešto trebalo potpisati danas, Vučić navodi da je prištinski premijer Aljbin Kurti tražio potpisivanje cijeli dan. Kazao je i da za sada nema novog datuma razgovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije