Totalni preokret: Crni panter u Srbiji zapravo i ne postoji!?

0
Radiosarajevo.ba
Totalni preokret: Crni panter u Srbiji zapravo i ne postoji!?
Foto: Youtube / Crni panter i priča iz Apatina

Nastavlja se potraga za famoznim crnim panterom u Srbiji, a eksperti iz Zoo vrta se nadaju da će ga, uz stručni tim, uspavati i dovesti do svojih prostorija.

Dok dr Milan Paunović, dugogodišnji biolog smatra da nema potrebe za histerijom.

Divlja mačka je viđena u okolini Apatina kada je izazvala veliko interesovanje mještana i medija.

Žrtve u strahu, šta donosi Izborni zakon: Mogu li Plavšić, Kordić i Abdić u Predsjedništvo BiH?

Žrtve u strahu, šta donosi Izborni zakon: Mogu li Plavšić, Kordić i Abdić u Predsjedništvo BiH?

Iz Zoo vrta poručuju da ni oni stoprocentno nisu sigurni o kojoj se životinji tačno radi, ali da su u pripravnosti kad god ima potrebe.

Kruži vijest da crni panter hoda na granici Srbije i Hrvatske, oglasio se i Zoološki vrt

Kruži vijest da crni panter hoda na granici Srbije i Hrvatske, oglasio se i Zoološki vrt

"Mi smo u proteklo vrijeme uključeni u potragu za ovom životinjom na teritoriji opštine Apatin, preko inspekcijskih službi, konkretno preko pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine. Nismo sigurni koja je to vrsta divlje mačke, ukoliko je u pitanju velika mačka. Vrlo je teško na osnovu izjava svedoka koji prosto nisu stručna lica da izvrše determinaciju i u ovom trenutku odrediti za kojom tačno vrstom životinje se traga", rekla je Sonja iz Zoo vrta za Kurir pa nastavila:

"U svakom slučaju, ovih dana i kad god bude potrebe stručna služba Zoo vrta Palić će izaći na teren, dva veterinara i naš timaritelj sa velikim iskustvom na reonu mesojeda. Uz pomoć puške za sedaciju, koja je srednjeg dometa i može se koristiti na otvorenom prostoru, pokušavaju da izvrše intervenciju u smislu da anesteziraju životinju i da je bezbedno transportuju do našeg zoološkog vrta. Tu će sačekati konačnu odluku državnih organa, sa obzirom na to ako jeste u pitanju leopard onda je to strogo zaštićena vrsta i zaista bi bilo dobro sačuvati jedan ovakav primerak."

[facebook_video]https://www.facebook.com/GPMaljevac/videos/673553691002998/[/facebook_video]

Nakon toga, stručni biolog je dao svoj komentar. Rekao je da nakon svih snimaka nema ikakvih naznaka da se radi o divljoj mački.

"Bilo kakvih dokaza o prisustvu pantera nema. Ja sam pogledao sve snimke, autentične snimke i u pitanju su najobičnije crne mačke. Prvobitan trag koji je nađen, uopšte nije trag mačke, nego psa. Društvene mreže su elektronska taraba na kojoj svi mogu da pišu šta misle, što se mene tiče ne postoje dokazi da postoji panter. Najvjerovatnije se neće naći, ja bih volio da ga nađemo, ali do sada ja nisam vidio nikakav dokaz, ne čvrst, nego bilo kakav dokaz", rekao je dr Milan Paunović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije