Prije više od 40 godina Zagrebom je hodao nag čovjek

0
Radiosarajevo.ba
Prije više od 40 godina Zagrebom je hodao nag čovjek
Foto: Arhiv / Tomislav Gotovac u Zagrebu

Jučerašnji performans u centru Sarajeva izazvao je brojne reakcije građana, kada je nag muškarac izvodeći performans hodao ulicama glavnog bh. grada.

Kako se kasnije saznalo, riječ je bilo o višestruko nagrađivanom performansu Together, renomiranih slovenačkih umjetnika, koji se izvodi na ulicama širom Slovenije i drugih država Evrope.

Održan je u sklopu Internacionalnog Art Festivala "Zvrk", a glavnu ulogu imao je 48-godišnji prvak drame slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane Marko Mandić.

TI BiH: Samovolja autoritarnog režima u RS uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

TI BiH: Samovolja autoritarnog režima u RS uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

No, da li ste čuli za performans Tomislava Gotovaca koji je u Zagrebu prije 40 godina također nag prošetao u obliku performansa "Zagreb, volim te"?

To je jedan od najpoznatijih performansa, upisanih u historiju jugoslovenske umjetnosti.

Kako su mediji pisali, bio je petak trinaesti. Golem muškarac visok gotovo dva metra i krupan, glave obrijane na ćelavo, izašao je iz haustora u Ilici broj 8, u neposrednoj blizini glavnog zagrebačkog trga.

Nije baš bio topao dan, ljudi su na ulici hodali u debelim kaputima. Golemi čovjek je hodao gol to Trga, ponekad podizao ruke u zrak, na kraju je legao i poljubio asfalt. Nije sve to dugo trajalo, niti dvadesetak sekundi, snimali su ga Ivan Posavec i Mio Vesović. Povezao ih je sedmičnjak "Polet" koji će tih godina mijenjati novinarstvo. Bilo je podne, netom prije označio je sat Grički top.

 Bio je to dan kada je Tomislav Gotovac izveo performans, "Zagreb, volim te" koji će historiju zabilježiti kao jedan od najvažnijih performansa u historiji Hrvatske, tada jugoslavenske umjetnosti. Poneki bi ga prolaznik pogledao, neko bi nešto i dobacio, no i ne čini se, barem promatrajući iz današnje perspektive fotografije, da je ljude njegova golotinja previše iznenadila, isprovocirala. Nije to, uostalom, bio ni prvi Gotovčev rad u kojem je koristio nago ljudsko tijelo kao instrument umjetnosti. I u Beogradu je, deset godina ranije hodao nag po ulicama u jednom drugom performansu, piše Jutarnji

Ko je muškarac čiji je "goli performans" jučer uznemirio Sarajlije

Ko je muškarac čiji je "goli performans" jučer uznemirio Sarajlije

Teško je zaključiti da su prolaznici, većina njih, imali dojam da prisustvuju povijesnom performansu. Nakon što je došao na Trg, umjetnik je uhapšen radi remećenja javnog reda i mira, čini mi se. Tomislav Gotovac je akciji naknadno dao puni naziv: Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta (Zagreb, volim te…). Hommage Howardu Hawksu i njegovom filmu Hatari! Vlastiti lik na fotografiji 5. podsjetio ga je na nosoroga, žuđeni plijen Hawksovih lovaca, "čistu i iskrenu životinju koja ide samo naprijed", kako je rekao u dokumentarnom filmu Željka Radivoja.

Bilo je to u novembru 1981. godine. 

Tomislav Gotovac bio je najveći hrvatski performance umjetnik i veliki filmski redatelj. Umjetnost i život kod Gotovca bili neraskidivo povezani.

U jednom je trenutku promijenio ime u Antonio G. Lauer, uzevši djevojačko prezime majke koja ga je poticala na umjetnost, i osjetivši potrebu da prekine sa svime od ranije.

Jedan je od rijetkih koji su doslovno svake sekunde svojeg života proživjeli umjetnost. Bio je beskompromisan do kraja, i veliki perfekcionist, koji je svaki svoj performance promislio do najsitnijeg detalja, bilo da je od jutra do mraka danima živio nasred Trga bana Jelačića, ili se gol odlazio kupati u fontanu na Trgu žrtava fašizma. Imao je veliku karizmu, dodaje Jutarnji.

Podsjetimo, sinoć je nešto slično u Sarajevu izveo Marko Mandić, državljanin Slovenije, čiji performans je također zaustavila policija, a Mandiću je izdat prekršajni nalog.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije