Mahir Dević: "SDA nije homofobna stranka, ali ovako ne može"

0
Radiosarajevo.ba
Mahir Dević: "SDA nije homofobna stranka, ali ovako ne može"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Zahiragić i Dević poslali jasne poruke iz Sarajeva

U Sarajevu, simbolično - ispred Narodnog pozorišta, održana je konferencija za novinare Kantonalnog odbora Stranke demorkatske akcije, na kojoj su se prisutnima obratili skupštinski zastupnici Mahir Dević te Haris Zahiragić.

Razlog je subotnji događaj, kada je nag čovjek izvodio performans, za kojeg se poslije ispostavilo da je slovenački glumac Marko Mandićkoji je performans izveo u sklopu festivala Zvrk.

Mahir Dević: Božji zakoni iznad svih

Afan Kalamujić: Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez milijardu eura

Afan Kalamujić: Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez milijardu eura

Dević je pitao zašto se "relativizira i obmanjuje javnost" te je podsjetio i na nedavni stav članice Naše stranke o ezanu, mada su se ispred ove stranke ogradili od ovih informacija.

"Ko će se izviniti stotinama hiljada građana kojima taj ezan ne smeta?", upitao je Dević.

Poručio je još i kako "SDA nije homofobna stranka".

Dodao je i da su, prema provjerenim informacijama koje posjeduje, "sarajevski policajci u večernjim satima čuvali privatne zabave koje su organizirali učesnici i organizat Povorke ponosa".

SDA je tražila odgovor od nadležnih o ovome, a poručili su i novinarima da pitaju MUP o ovome.

"Mi ne želimo da goli ljudi na ulicama Sarajeva zaskaču naše građane, povlače ih za ruke i takve slike šalju našoj djeci", poručio je Dević te dodao da su zakoni jasni, te se tako ne može šetati ni na većini plaža.

"Ja kao otac četvero djece ne želim da moja djeca gledaju takve nemile scene. To je bilo u organizaciji Vlade KS i ona mora preuzeti odgovornost za to što radi, za njih je uvijek neko drugi odgovoran", nastavio je Dević.

Na kraju je završio riječima:

"Ako pitate mene, kao zastupnika, kao čovjeka, da li podržavam Povorku ponosa? Ne podržavam jer ona nije u skladu s Božjim zakonima. Kao što sam rekao, otac sam četvoro djece i Božji zakoni su iznad svih drugih."

A onda je pred novinare izašao Zahiragić, počevši svoj govor riječima "ono je bila organizacija sodome na ovom trgu".

Haris Zahiragić: Ne može javno sodoma i gomora

"Javnost i građani KS, ali i BiH, bili su uznemireni scenama koje su imali priliku vidjeti", govorio je on, kazavši kako su sarajevske vlasti, "od silne kulture i umjetnosti, organizirali sodomičnu manifestaciju."

"Oni su potpuno goli šest sati izvodili različite performanse što je uključivalo međusobno uriniranje, ganjanje gospođa koje su nečije majke, supruge...općenje s voćem i povrćem. Ja sam došao, pozvao policiju i to je završeno", opisivao je Zahiragić dešavanja od subote.

Podsjetio je i kako su prekršajnu odgovornost snosili samo glumci, kazavši kako se sve dogodilo na Trgu ispred Pozorišta, koristeći rekvizite Pozorišta, na festivalu Narodnog pozorišta Sarajevo.

"To znači da vlast u KS želi da pomjera granice prihvatljivog u ovom društvu", stava je Zahiragić, koji tvrdi kako su mu umjetnici u subotu rekli kako "probijaju četvrti zid."

"E, ovo je sad vraćanje na drugi zid. Klub zastupnika SDA obećava da ovakve scene građani Sarajeva više nikada, ali nikada neće gledati, kogod bio na vlasti. Ako nije odgovornost na ministru kulture, iako su to platili i on i Vlada, onda je odgovornost na direktoru Narodnog pozorišta Sarajevo [Dino Mustafić, op.pr.], koji svaki dan komentariše izborni zakon, ali o ovom ni riječi. To što je šutio, najglasnije je što je mogao reći", riječi su ovog zastupnika SDA

On smatra da je Sarajevo bio centar kulture, evropski, ali i svjetski. Centar umjetnosti, centar filma: "Međutim ovo što nam se sad dešava, mi nećemo prihvatiti. Radite to u privatnom prostoru, pa i pozorištu, ne može javni prostor biti mjesto za sodomu i gomoru."

Zahiragić, koji je poručio kako "nikakva parada nije organizirana za vrijeme vladavine SDA", je "dao obećanje građanima" da će SDA od sada aktivno pratiti svaku vrstu manifestacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije