SAD doveo u pitanje suradnju s budućom vladom Crne Gore: 'Ovo je još jedan korak u pogrešnom smjeru'

7
Fena
SAD doveo u pitanje suradnju s budućom vladom Crne Gore: 'Ovo je još jedan korak u pogrešnom smjeru'
Fena / Crna Gora / Ilustracija

Sjedinjene Američke Države dovele su u pitanje suradnju s crnogorskom vladom koju bi mogao formirati Miodrag Lekić.

Dan nakon što je crnogorski parlament Lekiću povjerio mandat za sastavljanje nove vlade, američko veleposlanstvo u Podgorici priopćilo je kako su "osporavane izmjene Zakona o predsjedniku u suprotnosti s crnogorskim Ustavom, zbog čega bi bilo koja vlada formirana na osnovu tih odredbi bila ustavno sporna".

"Kao rezultat toga, pitamo se da li bi takva vlada zaista bila demokratski formirana i ne vidimo kako bi Sjedinjene Države mogle surađuju s vladom formiranom pod tim uvjetima", naveli su iz američkog veleposlanstva.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Protest dijaspore u Podgorici: "Branit ćemo Crnu Goru od domaćeg zla i izdajnika"

Protest dijaspore u Podgorici: "Branit ćemo Crnu Goru od domaćeg zla i izdajnika"

Kako se dalje navodi, jučerašnja odluka "još jedan je korak u pogrešnom smjeru".

"Poslije obnove (funkcionalnosti) Ustavnog suda i u svijetlu političke krize, Sjedinjene Države podržavaju vraćanje mandata crnogorskim građanima kroz prijevremene parlamentarne izbore. To je demokratski put naprijed za Crnu Goru", dodaje se u reagiranju američkog veleposlanstva.

Lekić je dobio mandat na osnovu spornih izmjena Zakona o predsjedniku, koje su u više navrata kritizirali predstavnici međunarodne zajednice u Crnoj Gori. Negativno mišljenje o tim izmjenama dala je i Venecijanska komisija, ustvrdivši da se ustavne nadležnosti predsjednika ne mogu mijenjati običnim zakonom.

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, prilikom nedavnog posjeta Podgorici, izjavila je kako formiranje crnogorske vlade na osnovu izmjena Zakona o predsjedniku moglo zaustaviti pristupne pregovore te države s Europskom unijom.

Lekića je u parlamentu podržala većina od 41 zastupnika iz stranaka koje su na izborima u kolovozu 2020. godine porazile Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića i nakon 30 godina vlasti poslali ih u oporbu.

Uz prosrpski Demokratski front i Demokrate, Lekiću su podršku dali zastupnici Ujedinjene reformske akcije aktualnog premijera Dritana Abazovića, kojem je parlament izglasao nepovjerenje u kolovozu ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije