Rezultati istraživanja pokazali koliko dezinficijensi mogu naškoditi

0
Radiosarajevo.ba
Rezultati istraživanja pokazali koliko dezinficijensi mogu naškoditi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Stotine hiljada ljudi u Hrvatskoj je proteklih mjeseci zatražilo zaštitu od koronovirusa u dezinficijensima, ali nekima su ta sredstva donijela i nevolje, i njihov broj je znatno veći nego prije pandemije.

Ovo su pokazali preliminarni rezultati istraživanja.

Naime, grupa istraživača sa zagrebačkih zdravstvenih i toksikoloških ustanova analizirala je pozive primljene u hrvatskom Centru za kontrolu otrovanja koji su povezani sa simptomima trovanja dezinficijensima.

Svoja zapažanja su objavili u časopisu Arhiv za higijenu rada i toksikologiju.

Broj slučajeva izloženosti dezinficijensima za površine udvostručio se s 21 na 41 slučaj u prvih šest mjeseci u 2020. u odnosu na 2019. godinu, a izloženost dezinficijensima za šake povećala oko devet puta, s pet na 46 slučajeva, piše Hina.

Najčešći sastojci dezinficijensa uključeni u slučajeve trovanja bili su hipoklorit/glutaraldehid, odnosno etanol/izopropilni alkohol.

Izloženost dezinficijensima za površine zabilježena je najčešće kod odraslih osoba, 56 posto, i to kao slučajno unošenje tih tvari u probavni sistem ili udisanjem u pluća.

Većinom su se pojavili tek blagi simptomi poput iritacija gastrointestinalnoga ili respiratornoga sistema, dok je teško trovanje u obliku korozivne ozljede gastrointestinalnoga sistema zabilježeno samo u jednom slučaju, kaže se u istraživanju.

Izloženost dezinficijensima za šake zabilježena je najčešće kod predškolske djece, u 70 posto slučajeva, i to kao slučajna izloženost probavnog sustava s blagim simptomima.

Autorice Željka Babić, Rajka Turk i Jelena Macan su zaključile da osnovne mjere prevencije toksičnih učinaka biocida trebaju biti uključene u epidemiološke preporuke za prevenciju COVID-19 infekcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije