Ljekari savjetuju da ljeti pijete izotonična pića - evo kako ih napraviti

0
Radiosarajevo.ba
Ljekari savjetuju da ljeti pijete izotonična pića - evo kako ih napraviti
Foto: PIxabay / Ilustracija

Ljekari savjetuju da ljeti, osim vode, pijete izotonička pića kako ne biste dehidrirali.

Izotonička pića ili popularno nazvana "sportska" pića sadrže 40-80 grama ugljikohidrata po litri.

Smatra se da su ove vrste pića najučinkovitiji način rehidracije tokom i nakon vježbanja, ali i tokom velikih vrućina.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Izotonička pića sadrže dva glavna sastojka: ugljikohidrate koji daju "gorivo" za rad mišića i natrij, odnosno sol.

Mala količina natrija pomaže ubrzati ponovnu hidrataciju, održava ravnotežu tekućine i nadomješta soli koje se gube znojenjem. Ako se piće opisuje kao izotonično, to znači da sadrži slične koncentracije soli i šećera kao u ljudskom tijelu. Drugim riječima, sadržavat će između 6% i 8% ugljikohidrata (šećera). Izotonična pića možete i sami napraviti kod kuće.

Voćna opcija

Potrebni sastojci:
– 250 ml pravog voćnog soka
– 250 ml vode
– prstohvat soli

Sve sastojke spojite, dobro promiješajte i ohladite. Kod izbora soka, bitno je da ne koristite napitak od nekog voća koji je razrijeđen. Primjerice, možete uzeti pravi, stopostotni sok od naranče.

Mojito

– sok od pola limete, oko 20 ml
– 150 ml soka od jabuke
– 330 ml vode
– 1 mala kašika meda ili smeđeg šećera
– 4 do 6 listova mente
– prstohvat soli

Pomiješajte najprije šećer/med i mentu, ali nemojte lomiti listove mente. Potom dodajte sok od jabuke i vode. Sve dobro promiješajte i ohladite pa će napitak biti spreman za ispijanje. Ova opcija nije tako jeftina kao prethodna, ali je prava zdravija i bogatija okusom alternativa.

Limun i đumbir

– 44 ml soka limuna
– komad sirovog đumbira
– 450 ml vode
– 3 kašike meda

Dodajte nekoliko tankih kriški đumbira u veliku šalicu prokuhane vode i ostavite da odstoji dok đumbir ne pusti okus. Uklonite kriške đumbira i iscijedite limun, a zatim umiješajte med. Pustite da se ohladi najprije na sobnoj temperaturi, a potom ga ohladite u hladnjaku, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije