Iz zatvora izlazi jedan od ubica Zorana Đinđića: Šta je bivši pripadnik Zemunskog klana rekao sudu?

0
Radiosarajevo.ba
Iz zatvora izlazi jedan od ubica Zorana Đinđića: Šta je bivši pripadnik Zemunskog klana rekao sudu?
Foto: Mondo / Dušan Krsmanović i Zoran Đinđić

Bivši pripadnik Zemunskog klana Dušan Krsmanović, jedan od optuženih za ubistvo bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine, izlazi na slobodu nakon 20 godina koje je proveo u zatvoru, javljaju srbijanski mediji.

Krsmanović je uhapšen u akciji "Sablja", prvostepenom presudom bio je osuđen na 30 godina zatvora, ali mu je odlukom Apelacionog suda kazna smanjena na 20 godina.

On je 2008. godine priznao krivicu u žalbi kojom je tražio manju kaznu, a prije njega na slobodu su pušteni bivši pripadnici Jedinice za specijalne operacije Saša Pejaković i Željko Tojaga.

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

"Ubili smo premijera Đinđića. Sve je bilo onako kako sam rekao u istrazi. Kajem se i sve ću ponovo ispričati", izjavio je još tokom istrage Krsmanović, koji je detaljno opisao brojne zločine Zemunskog klana.

"Priznao sam i nisam štedio ni sebe ni druge. Ne želim se braniti time da sam nevin. Osjećam se krivim i sud me ispravno proglasio krivim, ali kazna nije primjereno odmjerena. Ne tražim ni ponovno suđenje niti ukidanje presude", naveo je Krsmanović tada u pisanoj žalbi.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđeni su oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne sigurnosti Zvezdan Jovanović i komandant JSO Milorad Ulemek za organizovanje atentata.

Lider LDP Čedomir Jovanović reagovao je na vijest da Krsmanović iz zatvora izlazi baš uoči 20. godišnjice ubistva Đinđića.

On je poručio da "Srbija sve zna", te da će najbolji odgovor dati 12. marta tradicionalnom "šetnjom za Zorana".

"Da, on je slobodan, odslužio je kaznu, odležao 20 godina, on je živ i sada će šetati na slobodi, a Zorana su ubili i on više nikada neće šetati. Srbija sve zna... Na Zoranovo ubistvo i na agoniju u kojoj zbog toga živimo već 20 godina Srbija će odgovoriti 12. marta tako što će izaći i prošetati za Zorana. To će biti najbolji odgovor - ili će izaći na ulicu ili će ostati kod kuće", rekao je Jovanović za Kurir.

Zoran Đinđić je bio jedna od ključnih ličnosti demokratskih promjena u Srbiji 2000. godine, i vođa opozicije DOS, kada je, nakon masovnih protesta 5. oktobra zbog izborne krađe, sa vlasti srušen Slobodan Milošević. Nakon šoka koji je nova vlast doživjela ubistvom Đinđića, Demokratska stranka se ipak uspjela održati na vlasti sve do 2012. godine, kada vlast preuzimaju nekadašnji radikali Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, tada na čelu nove Srpske napredne stranke (SNS).

Dosad su dvojica osuđenih za učešće u ubistvu premijera Đinđića izašli iz zatvora. Najprije je osmogodišnju kaznu odslužio Saša Pejaković zvani Pele (47), bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije. On je bio osuđen zbog pomaganja ubicama premijera Zorana Đinđića i prvi je osuđenik koji je izdržao kaznu za ovo ubistvo.

Željko Tojaga (47) zvani Žmigi, bivši pripadnik 'crvenih beretki', izašao je iz zatvora polovinom aprila prošle godine jer je odslužio kaznu od 15 godina zbog pokušaja ubistva premijera Zorana Đinđića kod 'Beogradske arene' 21. februara 2003. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije