Hrvatska službeno prelazi na euro od 2023. godine

1
Hina
Hrvatska službeno prelazi na euro od 2023. godine
Foto: Novi list / Ilustracija

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova usvojio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Za taj zakon glasalo je 117 zastupnika, 13 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Zastupnici su odbacili amandmane Mosta i Kluba ZLB-a te zaključak Kluba Mosta, koje Vlada nije prihvatila.

Euro bi službenom valutom u Hrvatskoj trebao postati od 1. januara iduće godine, a prije nego u potpunosti zamijeni kunu, od 5. septembra cijene bi se iskazivale dualno, u kunama i eurima.

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

Dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu, pa bi cijene i tokom 2023. trebale biti istaknute u obje valute.

Tokom cijele 2023. građani Hrvatske neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a to će moći činiti u bankama, Hrvatskoj pošti i Fini.

Također, i nakon isteka tog roka, dakle neograničeno, hrvatski građani će moći u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) besplatno mijenjati novčanice kune za euro.

Uoči glasanja dio oporbe se ponovno usprotivio uvođenju eura o ovom trenutku.

Mostov Miro Bulj rekao je kako je bila obaveza iskazati procjenu učinaka uvođenja eura, što nije učinjeno. Pozvao je Sabor da povuče taj zakon, neka struka kaže svoje mišljenje, a odluku da donese narod na referendumu.

Marijan Pavliček (Suverenisti) kaže da ih brine kako će građani preživjeti mjesec kada Hrvatska u eurozonu i kako će hrvatski penzioneri i radnici živjeti kada budemo imali euro.

Smatra kako je suludo ući u eurozonu u vrijeme najveće energetske krize EU-a, u doba najveće ekonomske neizvjesnosti i najveće inflacije u zadnjih 20 godina.

Pavliček smatra da, od četiri kriterija konvergencije, Hrvatska neće ispuniti kriterij inflacije.

“Nemojte srljati grlom u jagode. Nemojte srljati kao guske u maglu. Ne bi nam bilo prvi put u historiji”, pozvao je.

Upitao se kako će penzioner sa 40 godina radnog staža i 300 eura penzije preživjeti mjesec kada će štruca hljeba koštati dva eura. Lako je pričati kada se ima plaću od 2.500 eura, kazao je.

I Mostov Zvonimir Troskot smatra da uvođenjem eura srljamo kao “guske u maglu” upozorivši da HNB nije bio prisutan niti na jednom predstavljanju Zakona o euru, a vodeća je institucija koja radi na implementaciji eura u Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije