Denis se nakon 10 mjeseci probudio iz kome, prvo je rekao: "Može palačinke"

2
Radiosarajevo.ba
Denis se nakon 10 mjeseci probudio iz kome, prvo je rekao: "Može palačinke"
Foto: RTS / Denis se nakon 10 meseci probudio iz kome

Denis Milovanović iz Svilajnca u Srbiji prošlog ljeta doživio je tešku saobraćajnu nesreću poslije koje je pao u komu. Ljekari u Kragujevcu uspjeli su da mu održe vitalne funkcije, a zahvaljujući njezi porodice deset meseci nakon nesreće 24-godišnji mladić probudio se iz kome. Na rehabilitaciju sutra kreće u Hrvatsku, a porodica i prijatelji prikupili su tek nešto više od polovine potrebnih sredstava za Denisov oporavak.

Sa porodicom i drugovima, Denis sada komunicira mimikom i stiskom ruke.To je, kaže majka, pravo čudo jer je deset m,eseci bio u takozvanoj vigilnoj komi. Prve riječi pročitala mu je sa usana.

"Kaže, može palačinke, eto to su prve riječi koje je moj sin izgovorio. Naravno, ja sam ih spremila za tri minuta, pet ih je pojeo. I tada nisam reagovala odmah. Mnogo veliki strah imate kad znate šta ste sve prošli, ne smijete mnogo ni da se radujete nekim stvarima, a već za tugovanje da vam ne pričam šta smo sve prošli za ovih godinu dana", kaže Denisova majka Tanja Milovanović.

Isak poručio Dodiku: Seoska varalico, ni novac s bankomata nisi u stanju podići, a glumio bi lidera

Isak poručio Dodiku: Seoska varalico, ni novac s bankomata nisi u stanju podići, a glumio bi lidera

Dok je bio u komi jedina nada bila je krajnje specifična operacija na mozgu u Hrvatskoj, Japanu ili Kini. Za nju i neophodnu rehabilitaciju bilo je potrebno 60.000 eura.

Akcije prikupljanja pomoći organizovali su Denisovi drugovi. Kako se on probudio iz kome bez operacije, prikupljenih 35.000 eura porodica će iskoristiti da odmah započne rehabilitaciju u specijalnoj bolnici u Krapinskim toplicama u Hrvatskoj, piše RTS.

Iznos je ipak nedovoljan za potpun oporavak.

"Najbolja bi recimo bila Baklofenska pumpa koja košta od 10-35.000 ugradnja, onda botoks da bi se zglobovi, koji su se ukoštali, mogli razgraditi jer je kalcifikacija stvorena za godinu dana nekretanja, onda robotika, ali to se sve posebno plaća," objašnjava Tanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije