Davor Gjenero: Zašto Milanović najavljuje i "bosansko proljeće"?

24
Radiosarajevo.ba
Davor Gjenero: Zašto Milanović najavljuje i "bosansko proljeće"?
Foto: Kolaž / Davor Gjenero i Zoran Milanović

Izjave Zorana Milanovića odavno je izlišno komentirati. Komentar je samo jedan, taj čovjek ne pripada demokratskom svijetu niti ustavnom luku u hrvatskoj politici, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ugledni politolog i politički analitičar iz Hrvatske, Davor Gjenero.

On je to kazao komentirajući izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je optužio Amerikance i Britance da će u Bosni i Hercegovini zbog pobjede Milorada Dodika napraviti i Libiju i Siriju i “bosansko proljeće”.

"Milanović ne razumije niti temelje međunarodnog poretka, niti temelje europske integracije, niti načela na kojima funkcionira demokratski poredak. Jedan od temelja demokratskih poredaka je načelo vladavine prava", kaže Gjenero.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zoran Milanović opet stao uz Milorada Dodika: Pravi srpski patriota, takvog Srbina želim za susjeda

Zoran Milanović opet stao uz Milorada Dodika: Pravi srpski patriota, takvog Srbina želim za susjeda

Poštovanje civilizacijskog poretka

Podsjetimo, predsjendik Hrvatske je izjavio i da nije negirao genocid u Srebrenici, ali je ponovo problematizovao to pitanje rekavši da je reč o "odluci samo jednog suda" i da je u istoriji bilo "puno većih zločina".

"Milanović kaže da „prima na znanje” „odluku skupine sudaca” o tome da je u Srebrenici proveden genocid. Odluke međunarodnih sudskih instanci su obvezujuće, a u porecima zasnovanima na vladavini prava njih se ne „prima na znanje”, nego ih se provodi. Uostalom, ne radi se o jednoj jedinom presudi, nego se radi o judikaturi više međunarodnih sudova, a oni koji ne prihvaćaju tu judikaturu jednostavno ne spadaju u svijet moderne civilizacije. Jednako kao što je pitanje nedodirljivosti granica i neprihvatljivost rješavanja političkih pitanja vojnom intervencijom pitanje poštivanja civilizacijskog poretka, tako je i poštivanje judikature međunarodnih sudova pitanje poštivanja pravila suvremene civilizacije, a odbijanje provođenja tih odluka znači svrstavanje na stranu prirodnoga prava“, ocijenio je Gjenero.

Ratni profiter iz Laktaša

Jednako , kaže, s Milanovićevim stavom o vladavini Milorada Dodika. Podsjetimo, Milanoviće je rekao da su „Dodika pokušali sada pokrasti na izborima“, te da je to grozno.

Sramotna izjava Milanovića o genocidu u Srebrenici: "Primam na znanje, ali to nije Kur'an"

Sramotna izjava Milanovića o genocidu u Srebrenici: "Primam na znanje, ali to nije Kur'an"

"Svima je jasno da izbori za predsjednika manjeg entiteta u BiH nisu bili niti slobodni niti pošteni, da je bilo ozbiljnih kršenja izborne procedure. Svi su, međutim, isto tako znali da Dodikova vlast ovim izborima neće biti osporena. Znali su i to da mu konkurentica na tim izborima nije bila osoba koja pripada demokratskom ustavnom luku. Jasno je i to da Dodik nije pripadao političkom krugu ratnih zločinaca na okupiranom dijelu Bosne i Hercegovine, nego da je bio dio druge, donekle suprotstavljene političke frakcije – frakcije ratnih profitera", naglasio je.

Hrvatska iskoristila Dodika

Insistiranje na tome da je ratni profiter iz Laktaša, glasni Putinov sljedbenik i igračka u rukama totalitarnog režima u Moskvi „poželjan susjed”, ne spada u demokratski svijet, stav je Gjenera.

"Sa korumpiranim silnicima iz susjedstva demokratski poreci mogu surađivati, mogu potajno misliti da su oni bolji od alternative koja postoji u političkom prostoru koji nikad nije bio demokratski i koji nema niti demokratske političke kulture, niti demokratskog potencijala. Ali takvim akterima se nikad ne daje politički legitimitet. Nikad se ne utječe na to da se njih uključuje u savezništva, nikad ih se ne hvali kao prihvatljive“, kaže sagovornik Radiosarajevo.ba.

Istina je, kaže, da je Hrvatske iskoristila pragmatično Dodika da zaustavi blokadu izgradnje mosta kopno Pelješac.

"Tu uslugu je „platila” stvaranjem cestovnog koridora koji je za nju štetan, koji nije dio europske mreže, i koji dovodi u pitanje europski koridor Vc. To je pragmatična politika, kojom se nitko tko drži do sebe ne hvali, pa isto tako nikome iz Vlade nije palo na pamet Dodika pozvati na otvaranje mosta“, rekao je Gjenero.

Dodik šokirao priznanjem: 'Bili smo na ručku, Milanović je rekao da znamo šta desilo u Srebrenici'

Dodik šokirao priznanjem: 'Bili smo na ručku, Milanović je rekao da znamo šta desilo u Srebrenici'

Ni Vučić više neće sa Dodikom

Ozbiljni međunarodni akteri, konstatira Gjenero, s Dodikom više ne razgovaraju.

„Čak ni kad razgovaraju s evidentno protudemokratskim akterom kakav je autoritarni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Milanović, ne samo da ne poštuje međunarodne smjernice izolacije režima u Banja Luci, koji sustavno radi na razaranju Bosne i Hercegovine kao države i preuzima prerogative vlasti koji mu u složenoj državi ne pripadaju“, rekao je Gjenero, te zaključio:
„Daleko više od toga, on žarko želi sudjelovati u preuređenju Bosne i Hercegovine kakvu je osmislio protudemokratski dvojac Vučić-Dodik, a koju bi se provelo pod okriljem moći neoosmanskog režima u Ankari. Milanović, kao protudemokratski, protueruopski, antieuroatlantski, a proruski i autoritarizmu sklon političar, samo u suradnji s protudemorkatskim akterima može osigurati kakvu-takvu vidljivost na međunarodnoj sceni. Otuda i to iskreno momačko prijateljstvo prema sličnome, prema neukom i surovom protudemokratu iz Laktaša“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije