Njemačka u strahu od novog vala koronavirusa

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka u strahu od novog vala koronavirusa
Pixabay / Ilustracija

Incidencija u Njemačkoj raste, protupandemijskih mjera od marta više nema, a ministar zdravstva Karl Lauterbach (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) sve češće upozorava na tešku jesen i zimu koja bi ponovo mogle zadesiti Njemačku.

"Nas čekaju teški valovi na jesen i zimu", upozorava ministar zdravstva ovih dana preko javnih servisa ARD i ZDF.

Lauterbach muku muči kako da sa svojim pokrajinskim kolegama dogovori nove mjere. On je poznat kao zagovornik strožih mjera, ali je i sam svjestan da povratka na staro nema.

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Hrvatska: Novih 437 slučajeva zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule

Hrvatska: Novih 437 slučajeva zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule

"Mi sigurno nećemo uvoditi lockdown kao na početku pandemija, ali u svakom slučaju moramo razgovarati o tomu koje mjere možemo aktivirati", rekao je Lauterbach.

Upitan učinak mjera protiv pandemije

I to u trenutku kada u federalnoj Njemačkoj savezne pokrajine ublažavaju i ono malo mjera što je ostalo nakon što se u martu, barem kada su protupandemijske mjere u pitanju, Njemačka vratila na razdoblje prije korone. Na snazi su ostale samo mjere poput nošenja FFP2 maski u javnom prijevozu, a sada je Bavarska i tu mjeru ublažila i od subote traži samo nošenje običnih, medicinskih maski.

Lauterbach je kritizirao ovaj potez "u trenutku kada broj novooboljelih ide prema gore". On također strahuje da bi izostanak mjera na jesen mogao prouzročiti nagli skok broja novooboljelih i kritično opterećenje zdravstvene infrastrukture, piše Deutsche Welle.

Ministru Lauterbachu, koji je u prošlosti bio poznat po tomu da je uvijek težio strožim mjerama, u prilog ne ide krajem sedmice objavljena studija Vijeća stručnjaka koje je vladu tokkom pandemije savjetovalo o mogućim mjerama i potezima. U ovoj studiji se ne tvrdi izričito da su mjere poput maski, lockdowna ili zatvaranja škola doprinijele smanjenju broja novozaraženih, ali se isto tako ne tvrdi da nisu.

Neće više biti strogih mjera

I to je voda na mlin SPD-ovom koalicijskom partneru u saveznoj vladi, Liberalno-demokratskoj stranci (FDP) koja je oduvijek gajila skepsu prema mjerama koje zadiru u ustavna prava građana.

"Vijeće stručnjaka nije moglo dokazati učinkovitost mjera poput lockdowna i zato država ne smije više na tako masivan način zadirati u temeljna prava građana", rekao je šef zastupničke grupe FDP-a u Bundestagu Christian Dürr u razgovoru za Deutschlandfunk.

Posebnu glavobolju ministru Lauterbachu zadaje naglo širenje BA.5 Omikron varijante koronavirusa. Kako je pokazalo ispitivanje javnog mnijenja instituta Civey, 49 posto ispitanih građana podržava uvođenje strožih mjera, a savez njemačkih gradova traži što brži dogovor saveznih i pokrajinskih organa kako bi se u slučaju potrebe na jesen ponovno mogle uvoditi mjere.

Gradovi traže i ponovo uvođenje besplatnih antigenih testova. Prema odluci ministarstva zdravstva ti testovi od 1. jula više nisu besplatni nego stoje 3 eura. Od plaćanja testova u centrima su izuzeti stariji i kronično bolesni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije