Kanton Sarajevo sa 50.000 KM sufinansira otkup parne lokomotive Kusače stare 121 godinu

0
Radiosarajevo.ba
Kanton Sarajevo sa 50.000 KM sufinansira otkup parne lokomotive Kusače stare 121 godinu
Foto: Vlada KS / Lokomotiva

Vlada Kantona Sarajevo će posredstvom Turističke zajednice KS podržati otkup parne lokomotive koja će se koristiti kao eksponat na obnovljenoj Bistričkoj stanici u Starom Gradu, saopćeno je iz Vlade KS.

Kako je Bistrička stanica jedan od značajnijih kulturno – historijskih objekata u našem kantonu, ali i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, 'obogaćivanje njegovog sadržaja ovom parnom lokomotivom dodatno će doprinijeti i turističkoj atraktivnosti Bistričke željeznice'.

Parna lokomotiva Kusača stara je 121 godinu i jedna je od najstarijih u našoj zemlji. Na zahtjev Grada Sarajeva učestvovali smo u sufinansiranju nabavke ove lokomotive jer će sigurno upotpuniti sadržaj Bistričke stanice, a samim tim je i učiniti zanimljivijom turistima. Bistrička stanica sa ovom parnom lokomotivom evocirat će uspomene na vrijeme kada je stanica ispraćala i dočekivala vozove i putnike, što će dodatno doprinijeti njenoj autentičnosti i atraktivnosti kako za turiste, tako i za samu lokalnu zajednicu“, naveo je ministar privrede KS Adnan Delić.

Željeznička stanica Bistrik zasjala starim sjajem: Ponovo će biti mjesto susreta

Željeznička stanica Bistrik zasjala starim sjajem: Ponovo će biti mjesto susreta

Ukupni troškovi nabavke, transporta i obnove ove parne lokomotive iznose 74.868 KM, od čega će Kanton Sarajevo sufinansirati troškove u iznosu 50.000 maraka, a ostatak Uprava Grada Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije