Uhapšen vođa prve zločinačke organizacije u BiH - pogledajte šta je pronađeno tokom pretresa

8
Radiosarajevo.ba
Uhapšen vođa prve zločinačke organizacije u BiH - pogledajte šta je pronađeno tokom pretresa
Radiosarajevo.ba / Ferid Okić uhapšen kod Tuzle

Uhapšen je Ferid Okić, a pripadnici MUP-a TK pretresli su njegove objekte.

Akcija se provodi po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Okić, zvani Fredi, je, navodno, osumnjičen za trgovinu drogom.

Obustava saobraćaja u subotu u Sarajevu: Delegacije iz RS-a dolaze u bivšu Dobrovoljačku

Obustava saobraćaja u subotu u Sarajevu: Delegacije iz RS-a dolaze u bivšu Dobrovoljačku

"Ferid Okić je bio vođa prve zločinačke organizacije u BiH. 2007. godine je osuđen na 26 godina zatvora", podsjeća Istraga.

Informacija je potvrđena i iz Uprave policije TK.

"Dana 4. februara 2023.godine, u Tuzli, u naselju Mihatovići, policijski službenici Uprave policije MUP TK-a, Sektor kriminalističke policije, Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga su, postupajući po usmenoj Naredbi Općinskog suda u Tuzli, izvršili pretresanje lica F.O., rođen 1967. godine, kao i kuće, zemljišta i ostalih pomoćnih objekata, te putničkog motornog vozila koje isti koristi, kojom prilikom su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, i to: dva veća pakovanja od pvc. folije sa sadržajem bijele materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, šest vakum pakovanja od pvc. folije sa sadržajem bijele materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drugu (u ukupnoj količini od 2581 grama), kao i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku.

Zbog sumnji u počinjenje krivičnog djela iz člana 238. stav 1. KZ FBiH, po nalogu postupajućeg tužitelja, licu F.O. je oduzeta sloboda i isti će nakon kriminalističke obrade, uz Izvještaj, biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona na dalje postupanje", navode iz Uprave policije.

Ferid Okić, porijeklom s Kosova, presudom Suda BiH osuđen na 26 godina zatvora zbog organizacije i rukovođenja bh. zločinačkom organizacijom i učešća u izvršenjima najtežih krivičnih djela.

Kako se tada navodila, ova organizacija se bavila međunarodnim švercom više desetina kilograma heroina i velikim količinama ekstazija. Ekstazi je prenošen u Istanbul, dok se, na povratku iz Istanbula, u skrivenim spremnicima u rezervoarima automobila kao i u balama tekstila skrivao heroin i švercovan srebrni nakit.

Optuženi su i za nekoliko otmica, a Okić je osuđen i za razbojništva i oružane pljačke Union banke i BH pošte prilikom kojih je ukradeno oko 630.000 KM. Njegova zločinačka grupa je navodno odgovorna i za ubistvo Faika Kalendera u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije