Ubistva žena u BiH: Problem pred kojim zatvaramo oči

1
A. Ka.
Ubistva žena u BiH: Problem pred kojim zatvaramo oči
Foto: Ringier / S privođenja osumnjičenog za ubistvo sestre

Zločini u našoj domovini u kojima su žrtve žene raste iz dana u dan.

Samo u prvih osam dana juna ubijene su četiri žene iz Bosne i Hercegovine.

U jednom slučaju ubica je bio bivši partner, u drugom slučaju je brat digao ruku na sestru, u trećem je ženi presudio komšija, dok je u četvrtom slučaju ženu svirepo ubio gazda kod kojeg je radila.

Jake policijske snage na ulicama Sarajeva povodom obilježavanja "Dobrovoljačke"

Jake policijske snage na ulicama Sarajeva povodom obilježavanja "Dobrovoljačke"

Jezivi detalji 

Četrdesetdvogodišnja L. M. (42), porijeklom iz Bosne i Hercegovine, u srijedu je ubijena u Italiji. Prema prvim neslužbenim informacijama, ubio ju je bivši partner Z. V. (44), koji je također iz BiH (porijeklo iz Doboja, op. a.).

Ubijena je prevezla dvoje djece u školu i došla na svoje radno mjesto. Bivši suprug ju je čekao, prišao joj i pucao u nju. Nakon što je počinio ubistvo, pobjegao je automobilom u kojemu je bila sadašnja njegova partnerica, prenose italijanski mediji.

Policija je saopćila da je bio naoružan i sa sobom je nosio eksploziv koji je aktivirao dok je bježao. Nakon što je ubio i sadašnju partnericu, presudio je i sebi. Iza njih je ostalo dvoje djece.

Portal “Il Giornale di Vicenza” navodi da se radi o Zlatanu Vasiljeviću (42) i Lidiji Miljković (42).

Lidiju ubio bivši partner Zlatan - undefined

Foto: Facebook: Lidiju ubio bivši partner Zlatan

Ubistva u Visokom i Kotor Varoši

Tijelo 65-godišnje R. N. pronađeno je 8. juna u mjestu Maurovići kod Visokog. Visočki policajci zatekli su strašan prizor - nesretna žena je imala više ubodnih rana hladnim oružjem - nožem u predjelu grudnog koša i vrata. Istražitelji su brzo identifikovali i uhapsili osumnjičenog. Riječ je o H. M. (47) iz Visokog. Prema nepovrđenim informacija, ubica je komšija žrtve.

Zdravko Raca 4. juna u selu Obodnik kod Kotor Varoša hicima iz pištolja ubio je sestru Mirjanu Vagner. Raca je u sestru ispalio najmanje četiri hica u glavu i grudni koš, te je ona preminula na licu mjesta. On je nakon toga uhapšen. Motiv ubistva je svađa oko zemlje!

Istog dana, 4. juna, u prostorijama fotokopirnice NO 8 u Zenici pronađena su dva tijela. Utvrđeno je da se radi o 63-godišnjem B. M., vlasniku kopirnice i njegovoj radnici 54-godišnjoj P. N. U neposrednoj blizini tijela pronađeno je vatreno oružje - pištolj. Dok ovakvi slučajevi, nažalost, postaju samo dio crne statistike, postavlja se pitanje - da li zatvaramo oči pred ovakvim i sličnim patološkim pojavama?

Bh. javnost se i danas sjeća slučaja ubistva Alme Kadić iz Sarajeva. Bivšu suprugu i majku maloljetne kćerke je prošle godine ubio Eldin Hodžić.

Zakazao sistem

Detektor je tada pisao kako su mediji u hvalospjevima objavili informaciju kako je "brzom reakcijom policije uhapšen ubica“. A pozadina čitave priče je mnogo komplikovanija. Vapaj ove žene niko nije htio čuti. A mogli smo i morali, svi zajedno!

Zločinu je prethodilo dugogodišnje nasilje u porodici, proganjanje i zlostavljanje Alme, koja je nebrojeno puta zvala policiju za pomoć i ukazivala im na ozbiljne prijetnje koje je dobivala od bivšeg supružnika.

U ovom slučaju, kao i u brojnim drugim slučajevima ubistava kojima se tragično završi nasilje u porodici, zakazalo je cjelokupno bosanskohercegovačko društvo, a posebno oni koji su imali obavezu reagovati.

Zakazao je, dakle, policijski sistem kome se Alma obraćala i koji su njenu situaciju jako dobro poznavali.

Zakazala je i druga karika u referalnom mehanizmu zaštite – pravosuđe. Umjesto da ubicu preventivno zatvori "sistem“, a Almi i njenom maloljetnom djetetu ponudi "sigurnu kuću“, sve je okončano tragedijom.

Šta kaže statistika?

Prema podacima UNODC-a (United Nations Office on Drugs and Crime), objavljena još krajem 2018. godine, svakoga dana u prosjeku 137 žena širom svijeta ubije partner ili član porodice.

Žena će, dakle, najvjerojatnije biti žrtva ubistva u vlastitom domu. 2017. godine je najmanje polovica od 87.000 ubijenih žena umrla od ruke njima najbližih osoba. Oko 30.000 žena ubili su intimni partneri, a 20.000 članovi porodice. Ovaj izvještaj pokazuje da su 58 posto ubijenih žena (50.000) ubili članovi njihovih porodica ili partneri - u odnosu na 37.000 ostalih ubistava (42 posto).

Ipak, stopa ubistava muškaraca još uvijek je viša od stope ubistava žena. Prikupljeni podaci UNODC-a pokazuju da je vjerovatnost ubistava muškaraca četiri puta veća od ubistava žena kada se radi o ubistvima s predumišljajem. Također, izvještaj ukazuje da muškarci čine 8 od 10 žrtava ubistava širom svijeta. Isti izvještaj pokazuje da žene čine 8 od 10 ubistava koja su počinili intimni partneri. Žrtve partnerskog nasilja iznimno disproporcionalno su i dalje žene!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije