Slučaj u Zvorniku: Vozio sa 4.04 promila alkohola u krvi pa skrivio saobraćajnu nesreću

4
Radiosarajevo.ba
Slučaj u Zvorniku: Vozio sa 4.04 promila alkohola u krvi pa skrivio saobraćajnu nesreću
Foto: MUP RS / MUP RS / Ilustracija

Muškarac čiji su inicijali I.J. iz Zvornika uhapšen je nakon što je izazvao saobraćajnu nesreću na lokalnom putu u zvorničkom naselju Jadran, a utvrđeno je da je vozio sa 4,04 promila alkohola u krvi, saopšteno je danas iz Policijske uprave u tom gradu.

Prema konstataciji ljekara zvorničkog Doma zdravlja, I.J, koji je upravljao automobilom 'reno' zadobio je lakše povrede.

Saobraćajna nesreća dogodila se juče na lokalnom putu Karakaj- Sapna u naselju Jadran, a za upravljačem drugog automobila marke 'audi' bila je osoba čiji su inicijali R.V.

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Za rubriku vjerovali ili ne: Žena iz Bosanske Gradiške vozila sa 5,19 promila alkohola u krvi

Za rubriku vjerovali ili ne: Žena iz Bosanske Gradiške vozila sa 5,19 promila alkohola u krvi

Protiv I.J. bit će podnesen zahtjev nadležnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka.

Nivo alkohola u krvi mjeri se u promilima koji pokazuju kolika je koncentracija alkohola u krvi. Kada neka osoba ima 0,5 promila alkohola u krvi, to iznosi 0,5 grama na 1000 kubnih centimetara krvi (0,5 g/1000 cm3).

Učinak nivoa alkohola u krvi na fizičke i mentalne funkcije organizma:

0,2 do 0,3 promila - nema gubitka koordinacije, osoba osjeća laganu euforiju i gubitak sramežljivosti. Nema vidljivog depresivnog učinka, osoba je umjereno opuštena.

0,4 do 0,6 promila - osoba se osjeća veselo, opušteno, smanjuju se prepreke u ponašanju, pojava osjećaja topline i euforije. Javljaju se manje smetnje u razboritosti i sjećanju te smanjenje opreza. Emocije mogu biti intenzivnije, a ponašanje postati preuveličano.

0,7 do 0,9 promila - lagane smetnje u ravnoteži, govoru, vidu, vremenu reakcije i sluhu. Smanjena mogućnost procjene i samokontrole, smetnje u razboritosti i sjećanju. Pripita osoba vjeruje kako funkcionira bolje nego što je to stvarno slučaj. Euforija.

1 do 1,25 promila - značajne smetnje u motornoj koordinaciji i gubitak pravilne procjene. Mogu se javiti poteškoće u govoru te smetnje u ravnoteži, vidu, vremenu reakcije i sluhu. Euforija.

1,3 do 1,5 promila - velike smetnje u motoričkim funkcijama i manjak fizičke kontrole. Zamućeni vid i značajan gubitak ravnoteže. Smanjuje se stanje euforije i nastupa emocionalno stanje tjeskobe, depresije i nemira. Ozbiljne smetnje u procjeni i shvaćanju.

1,6 do 1,9 promila - prevladava stanje tjeskobe, depresije i nemira, može se javiti mučnina.

2 promila - osjećaji zbunjenosti, izgubljenosti i dezorijentiranost. Osoba može trebati pomoć kako bi se ustala ili hodala. Ako dođe do povrede, moguće je da osoba to ne osjeti. Pri ovoj razini alkohola kod nekih ljudi javlja se mučnina i povraćanje. Može doći do smetnji s refleksom povraćanja, pa čak i gušenja. Moguća su razdoblja kojih se osoba ne sjeća.

2,5 promila - ozbiljne smetnje u svim mentalnim, fizičkim i osjetilnim funkcijama. Povećan rizik od gušenja prilikom povraćanja i ozljeda prilikom pada ili druge vrste nesreće.

3 promila - stanje stupora. Osoba ne shvaća gdje se nalazi. Može doći do nagle nesvjestice i težeg buđenja iz tog stanja.

3,5 promila - moguća pojava kome. Ovo stanje jednako je nivou hirurške anestezije.

4 promila i više - koma i moguća smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tokom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije