PSBiH: Predstavnički dom razmatra Prijedlog budžeta institucija BiH za 2022. godinu

0
Fena
PSBiH: Predstavnički dom razmatra Prijedlog budžeta institucija BiH za 2022. godinu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Parlament BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebao da razmatra principe Prijedloga zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Vijeće ministara BiH je početkom juna usvojilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, koji je upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

 Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

Nacrtom budžeta za 2022. godinu se, između ostalog, prioritetno podržavaju nastavak reformi u vezi s ispunjavanjem uvjeta za Evropsko partnerstvo, provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), osiguranje sredstava za finansiranje Općih izbora 2022. godine, kao i za provođenje višegodišnjih projekata budžetskih korisnika.

Predsjedništvo BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, s izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH.

Poslanici bi trebali razmatrati, u prvom čitanju, Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, čiji je predlagač poslanik Dženan Đonlagić.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su predložili poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez, kao i Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH čiji je predlagač poslanik Nenad Nešić, a koji će biti razmatran u prvom čitanju.

Predstavnički dom trebao bi razmatrati i Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH, koji je predložio poslanik Nikola Lovrinović.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2021. godinu, kao i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2021. godinu.

Trebao bi biti razmatran i Izvještaj o radu Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, kao i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2021. godinu.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i nekoliko poslaničkih inicijativa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije