Kako se dogovaralo da se osumnjičenom policajcu ne produži pritvor

0
Radiosarajevo.ba
Kako se dogovaralo da se osumnjičenom policajcu ne produži pritvor
Radiosarajevo.ba / Kantonalni sud Sarajevo / Arhiv

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv četiri osobe - Stjepana Lazarevića zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, te Memiša Hajdarevića, Almira Grebe i Muamera Selimovića zbog krivičnog djela davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optuženim se potvrđenom optužnicom stavlja na teret da su dana 9. novembra prošle godine u Sarajevu, Hajdarević i Grebo po prethodnom dogovoru sa Amelom Selimovićem, bratom Selimović Muamera Selimovića, u namjeri da ishode puštanje iz pritvora Muamera Selimovića, pripadnika MUP-a KS tada osumnjičenog u drugom predmetu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, dogovorili sastanak sa Stjepanom Lazarevićem zvanim Đed i Braco, za kojeg su imali saznanja da je korištenjem svog društvenog i uticajnog statusa već posredovao kod određenih nosilaca pravosudne funkcije da izvrše službenu radnju.

Potom su Hajdarević, Grebo i Amel Selimović sastali s njim na području Istočnog Sarajeva. Tom prilikom su od Lazarevića tražili da korištenjem svog društvenog i uticajnog statusa te statusa koji ima na osnovu prijateljskih i poznaničkih veza, koji se ogledao u činjenici da isti uživa ugled i poštovanje građana na području Pala i Istočnog Sarajeva te u prijateljsko-poznaničkim vezama sa uticajnim osobama iz mnogih pofesionalnih zajednica, posreduje da službena osoba koja odlučuje o pritvoru prema Muameru Selimoviću donese odluku da pritvor ne bude produžen.

Saobraćajna nesreća na Otoci, velika gužva u pravcu centra grada

Saobraćajna nesreća na Otoci, velika gužva u pravcu centra grada

U davanju lažnog iskaza učestvovao i pomoćnik komandira

U davanju lažnog iskaza učestvovao i pomoćnik komandira

"Lazareviću su obećali novac, pa je on, u namjeri da za sebe pribavi novčanu korist, prihvatio obećanje novčane nagrade kako bi Muamer Selimović bio pušten iz pritvora. Tako je 15. novembra 2021. godine Hajdarević po uputi Amela Selimovića, iznos od 1.060 KM kao prethodno obećanu novčanu nagradu za posredovanje preuzeo od Muamera Selimovića, koji je bio svjestan radnji koje su njegov brat, Amel Selimović, Hajdarević, Grebo i Lazarević, dok se on nalazio u pritvoru, poduzeli za njegov račun i uz njegovu saglasnost te da Hajdarević daje novac obećan i namijenjen za Lazarevića a na ime posredovanja, a koji iznos je Memiš Hajdarević, znajući za šta je novac namijenjen, istog dana predao Lazareviću", navedeno je u optužnici.

U optužnici je Tužilaštvo predložilo produženje mjere pritvora nakon potvrđivanja optužnice prema Lazareviću, Hajdarevićui Muameru Selimoviću zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije