Dnevno se u BiH dogodi 81 saobraćajna nesreća - u 17 njih neko strada

0
Radiosarajevo.ba
Dnevno se u BiH dogodi 81 saobraćajna nesreća - u 17 njih neko strada
Foto: Pexels / Ilustracija

Na bosanskohercegovačkim putevima u protekloj 2020. godini dogodilo se ukupno 29.703 saobraćajnih nesreća od kojih je zabilježeno 6.260 udesa s poginulim i povrijeđenim licima.

Od ovog broja. 23.443 saobraćajnih nesreća bilo je samo s materijalnom štetom.

U saobraćajnim nesrećama u BiH život su izgubile 244 osobe, dok je 8.575 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

Tokom protekle 2020. godine registrovano je 4.816 udesa manje u odnosu na 2019. godinu, što je 13,95 posto.

Broj udesa s poginulim i povrijeđenim licima je smanjen za 13,73 posto.

"Iz naprijed navedenih činjenica, zaključujemo da je trend smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda koji je započeo 2017. godine nastavljen većim intenzitetom tokom protekle godine, što je pored ostalog posljedica i značajnog smanjenja saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini usljed proglašenja stanja nesreće u FBiH, odnosno vanrednog stanja na teritoriji RS-a zbog pojave koronavirusa.

Prema navedenim podacima možemo zaključiti da se na području BiH dnevno tokom 2020. godine događalo u prosjeku nešto više od 81 nesreća, od toga
oko 17 saobraćajnih s poginulim i povrijeđenim licima", navode iz BIHAMK-a u izvještaju o stanju na cestama u prošloj godini.

Najveći broj nesreća na području Federacije BiH u 2020. godini dogodio se na području Kantona Sarajevo (40,18%), slijedi Tuzlanski kanton (13,6%), Zeničko-dobojski kanton (12,6%), Srednjobosanski kanton (10,32%)...

U protekloj 2020. godini, u saobraćajnim nesrećama u BiH život su izgubila 244 osobe, 1.268 osoba je teže povrijeđeno, dok je 7.307 ljudi pretrpjelo lakše tjelesne povrede.

Tokom protekle 2020. godine u saobraćajnim nesrećama u Federaciji BIH je poginulo 139 osoba, što znači da je broj poginulih u odnosu na 2019. godinu ostao isti i predstavlja 57 posto od ukupnog broja poginulih u udesima u BiH.

U Distriktu Brčko tokom protekle godine poginule su četiri osobe, dok se broj poginulih lica u nesrećama u RS-u smanjio na 101, što u odnosu na 2019. godinu predstavlja smanjenje za 14,4 posto i predstavlja 41,4 posto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nesrećama u BiH.

Iz BIHAMK-a naglašavaju da je u Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom i Zapadno-hercegovačkom kantonu došlo do značajnog povećanja broja stradalih u saobraćajnim nesrećama.

Povećan broj stradalih u saobraćajnim nesrećama bilježi se i u Kantonu Sarajevo i Kantonu 10, dok je u Zeničko-dobojskom kantonu broj stradalih isti kao i prošle godine. U ostalim kantonima primjećeno je smanjenje broja stradalih u saobraćajnim nesrećama.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja udesa, slijede saobraćajne nesreće nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim udesi koji su rezultat radnji vozilom u saobraćaju...Među pogreškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju (52,77%), a zatim na magistralnim putevima (28,7%), onda slijede lokalni (9,5%), pa regionalni putevi (9,1%), itd.

"Sagledavajući naprijed navedeno s posebnim osvrtom na činjenice da iako je tokom protekle godine smanjen broj saobraćajnih nesreća, kao i broj poginulih u udesima, ipak se može zaključiti da je stanje cestovnog saobraćaja u našoj zemlji i dalje nezadovoljavajuće i da se nalazimo pri samom vrhu ljestvice po smrtnosti u saobraćaju.
Tako je tokom protekle godine stopa smrtnosti u Bosni i Hercegovini iznosila 69 poginulih lica/osoba na milion stanovnika što je daleko od prosjeka u EU (51 poginulih/milion stanovnika).
Međutim, bitno je pomenuti da je Bosna i Hercegovina, iako nije uspjela ostvariti zacrtan cilj EU u smanjenju poginulih u saobraćajnim nesrećama za 50 posto, u posljednjoj dekadi 2010-2020 imala značajan pad broja poginulih na cestama od 31,5 posto, znatno bolji nego što je prosjek u EU (23%)", zaključuju u BIHAMK-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije