Pročitajte ko su uhapšene Ajša Ramić i Naida Mehanović

2
Radiosarajevo.ba
Pročitajte ko su uhapšene Ajša Ramić i Naida Mehanović
Foto: CIN / Ajša Ramić

Ajša Ramić iz Visokog i Naida Mehanović iz Sarajeva uhapšene su u policijskoj akciji „Tin“ zbog sumnje da su se bavile trgovinom ljudima.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je ranije pisao kako je Ajša Ramić sa partnericom iz SAD-a uzimala bh. građanima pasoše i novac za američke vize iako nisu sarađivale sa Ambasadom, a klijentima su davale falsifikovane dokumente.

Podsjetimo, Ajšu Ramić iz Visokog i Naidu Mehanović iz Sarajeva je po nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo uhapsila u srijedu, 31. maja, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u policijskoj akciji „Tin“ zbog sumnje na trgovinu ljudima.

Obustava saobraćaja u subotu u Sarajevu: Delegacije iz RS-a dolaze u bivšu Dobrovoljačku

Obustava saobraćaja u subotu u Sarajevu: Delegacije iz RS-a dolaze u bivšu Dobrovoljačku

Policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova KS i Zeničko-dobojskog kantona pretresli stambene i poslovne objekte koje se dovode u vezu sa Ramić i Mehanović. Nakon što su službenici SIPA-e završili ispitivanje, predane su u nadležnost Tužilaštva KS koje je ovaj predmet otvorilo 2023. godine.

Centar za istraživačko novinarstvo je u septembru 2022. godine objavio priču o tome kako su Ajša Ramić i Merjem Mirsada Veladžić sa Floride desetinama bh. građana uzele blizu 140.000 dolara za američke vize.

Poslovne partnerice su tvrdile da sarađuju sa Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini i da u ime građana apliciraju za ubrzani proces dobijanja viza. Zauzvrat su od klijenata tražile pasoše i uplate od oko pet hiljada dolara kako bi im ugovorile termine za intervjue u Ambasadi.

No, novinari CIN-a su otkrili da Veladžić i Ramić nisu ni sarađivale ni komunicirale sa službenicima Ambasade, a klijentima su davale falsifikovane dokumente, a vraćele im pasoše tek nakon mjesec dana na njihovo insistiranje. Članovi 14 porodica sa kojima su novinari razgovarali kažu da im je saradnja sa ovim ženama donijela razočarenje i sramotu. Neki od njih su bili jako zabrinuti zbog mogućnosti zloupotrebe njihovih dokumenata koje su davali.

Potvrđeno: U akciji SIPA-e uhapšene Naida Mehanović i Ajša Ramić

Potvrđeno: U akciji SIPA-e uhapšene Naida Mehanović i Ajša Ramić

Također, nakon što je CIN razotkrio ulogu Ramić u prevarama sa američkim vizama, čitaoci su svjedočili kako ih je ova pravnica iz Visokog i ranije izigrala lažnim posredovanjem.

Ramić su klijenti i saradnici prijavili policiji i tužilaštvu najmanje pet puta tokom prethodne dvije godine, uglavnom zbog prevara. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je dvaput odlučilo da neće pokretati istragu dok je Federalna uprava policije ugrozila istragu po trećoj prijavi, nezakonito uzevši dokaze. Na drugim prijavama tužioci i dalje rade.

Naida Mehanović bila je predsjednica bivšeg Vijeća mladih Kantona Sarajevo.

Ona je na oktobarskim izborima bila kandidatkinja za Skupštinu KS ispred koalicije "Država", koju su činili Nezavisni blok, Platforma za progres i Zeleni.

Na Instagramu se vidi kako Mehanović živi „luksuznim životom“, 

[instagram]https://www.instagram.com/p/CsMChWUNWmW/[/instagram]

Podsjećamo, Općinski sud u Sarajevu 2020. godine je proglasio krivim Naidu Mehanović (1995.) i Avdiju Hasanovića (1995.) zbog "neovlaštenog optičkog snimanja" - tačnije, zbog ucjenjivanja i distribucije snimaka pornografskog sadržaja koji su uključivali maloljetnu osobu.

Kantonalni sud u Sarajevu je potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda protiv Avdije Hasanovića i Naide Mehanović, koji su osuđeni na po dvije godine zatvora.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CrbjsaMNYuu/[/instagram]

[instagram]https://www.instagram.com/p/CoPZrnEt1Xg/[/instagram]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije