Zenica digla glas protiv femicida: "Problem je što ne osuđujemo, već pitamo zašto"

0
Radiosarajevo.ba
Zenica digla glas protiv femicida: "Problem je što ne osuđujemo, već pitamo zašto"
Foto: Zenicainfo / Protest u Zenici

Ubistva žena od strane njihovih partnera, koja su se nedavno desila u Bihaću i Kaknju, povod su današnjih mirnih protesta i u Zenici, u organizaciji Centra ženskih prava.

Cilj je bio upozoriti javnost na ozbiljnost problema femicida u BiH kao i potrebu da se na nivou cijelog društva i države poduzmu koraci kako bi se ovakvi zločini prevenirali i spriječili.

“Ubistva žena se dešavaju oduvijek, nekad su bila potpuno nekažnjena, srećom u 21. vijeku to nije nekaženjeno, ali je problem što mi ne osuđujemo ubice nego propitujemo zašto je on to uradio, to je ono što je najboljnije i najstrašnije u cijeloj ovoj priči.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Veliki protest žena u Sarajevu: 'Naša bol vaš je sram'

Veliki protest žena u Sarajevu: 'Naša bol vaš je sram'

Ljudi više pričaju o razlozima zbog čega je on to uradio kao da pravdaju ubicu i time što je on sebi oduzeo život ostavlja jedan potpuno drugačiji trag nakon ubistva te žene, ono još više postaje nezapaženo jer pobogu on je ubio i sebe.

U ovom trenutku, mi zapravo vrištimo tišinu koja je ostala iza te žene i na taj način hoćemo da upozorimo da kada je žena ubijena tada je već kasno. Ono gdje očekujemo da se reaguje jeste onda kada se prijavljuje nasilje kako ne bi došlo do eskalacije u ubistvo. Institucije samo neka rade svoju posao, neka kažnjavaju najvišom mogućom kaznom, a ne najmanjom”, poručila je Duška Andrić, aktivistica Centra ženskih prava, piše Zenicainfo.ba.

Simboličnom postavkom “Vrišteća Tišina” na platou ispred robne kuće Bosanka na Trgu Alije Izetbegovića, uz isticanje poruka na transparentima, koje ukazuju na težinu problema, ukazano je na odgovornost cijelog društva i države za stvaranje sigurnijeg okruženja i efikasnijih mehanizama prevencije i zaštite žena od nasilja i njegove eskalacije u femicid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije