Uspješne žene: Zajedničke investicije nam moraju biti prioritet jer mi to možemo

A. B.
Uspješne žene: Zajedničke investicije nam moraju biti prioritet jer mi to možemo
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Uspješne žene na SBF-u

Podržavajući napore zemalja regiona da unaprijede svoje ekonomije i budu ravnopravni partneri u ekonomskoj razmjeni sa zemljama članicama Europske unije (EU) , na Sarajevo Business Forum (SBF) govorile su i uspježne žene iz svijeta biznisa, politike, kulture i ekonomije.

Uloga i podrška žena koje na rukovodećim položajima za razvoj BiH je višestruka, a pod istoimenim nazivom danas je u okviru SBF-a održana i panel diskusija.

Prisutnima se prvo obratila Danica Purg, dekanesa poslovne škole Bled-IEDC, prva žena i jedna od samo tri dekana iz Europe koja je dobila nagradu Dekan godine.

Uspješne žene na SBF-u - undefined

Danica Purg (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

"Odlučili smo se danas za panel diskusiju o jačini i ulozi žena u svijetu politike i biznisa. Itekako je važno pomenuti koliko su žene, pogotovo na rukovodećim mjestima važne za naše društvo. One moraju biti inspiracija i trebamo samo nastaviti raditi na tome. Mislim da je osnovni razlog zašto nam nedostaje inspiracije - nepovezanost i loša komunikacija te to moramo poboljšati. Danas su s nama ovdje žene i svijeta kulture, biznisa i ekonomije, ali i političarke iz Bosne i Hercegovine, tačnije ministrica", kazala je Purg.

Posebno je naglasila činjenicu kako je ravnopravnost žena u Sloveniji dobro posložena i da je od 16 ministarstva, osam žena na čelu. Istaknula je kako je to tako u svijetu politike, ali da se moraju uložiti napori da tako bude i u drugim segmentima društva.

Shaikha Mariam Bint Hamad Al Khalifa,  potpredsjednica Društva poslovnih žena iz Bahreina je danas također bila učesnica na panelu uspješnih žena koje su na rukovodećim položajima, održanoj u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Uspješne žene na SBF-u - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"U Bahrainu ima mnogo žena koje su na rukovodećim položajima i uvijek se teži ka tome. Naša vlada polaže mnogo nade u uspješne žene i nastoji to 'napraviti' od njih. Žene u Bahrainu su uspješne političarke, medicinske radnice, ministarke, pravnice, ekonomistkinje i na kraju majke. Znam da je svaka od nas različita, ali se moramo držati zajedno da bismo nešto postigle i ja ću uvijek biti dio te misije", rekla je Shaikha Mariam Bint Hamad Al Khalifa te je ovom prilikom pozvala sve žene iz BiH da posjete Bahrain dodavši kako su tako uvijek dobrodošle.

Da joj je velika čast biti dio Sarajevo Business Foruma (SBF) danas je kazala i Madelein Mkunu, predsjednica Leading Women of Africa koja dolazi iz Južnoafričke Republike.

"Moramo biti jake i ulagati u svoje obrazovenje, ali su nam za to potrebne mnoge vještine. Imamo tako mnogo potencijala i šanse i 'kvaka' je u tome kako to sve iskoristiti na pravi način i upravo vrijeme. Ne smijemo se plašiti novih izazova i šansi koje se možda svakodnevno nalaze pred nama - trebamo 'zgrabiti' svaku priliku", rekla je danas Mkunu.

U veoma izazovnom poslovnom okruženju kojeg odlikuju i kulturološke prepreke, pored sistemske podrške, ženama u regionu, ali i šire, nedostaje i samopouzdanja da istraju u ostvarenju vlastitih biznis potencijala i postanu uticajnije.

Uspješne žene na SBF-u - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Učesnice panela, koje su tokom svojih karijera nailazile na ove i slične izazove prezentirale su svoja iskustva i najbolje prakse te tako pružile dodatni podstrek ženama i podsjetile na rastuću ulogu žena liderki u razvoju privrede i društva u cjelini. 

Jedna od njih je i ministrica za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine Semiha Borovac koje je pojasnila da je biti političarka u BiH posao koji se radi srcem i ljubavi prema svojoj zemlji.

"Politikom sam se počela baviti 1996. godine kada sam diplomirala jer sam željela pomoći svojoj domovini. Nakon 22 godine i danas isto mislim i želim. Za svaki posao je potrebno razumijevanje, tolerancija i ljubav. Ukoliko volite svoj posao i radite ga predano, onda neće biti problema i ako radi ovako - žena može biti na svakoj funkciji u društvu. U BiH postoji mnogo obrazovanih i pametnih žena, a imamo i propise koji ne prave nikakve razlike između žena i muškaraca u društvu", izjavila je Borovac.

Uspješne žene na SBF-u - undefined

Semiha Borovac (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Prema njenim riječima, politika zahtjeva veliko odricanje i požrtvovanost i žena mora biti odlučna kada se odlučuje na takav poziv.

"Žene uvijek moraju raščistiti u svojim glavama čime se žale baviti, ali želim naglasiti da možda mladim ženama koje tek sada ulaze u politiku nedostaju servisi koji će im pomoći i usmjeriti im, tj. nedostaju im pristupačniji uvjeti. Treba nam veća solidarnost za udruživanje žena i sve žene u BiH rade udruženo, posebno one u mom okruženju još od '96. godine. Žene u BiH su uspjele razbiti određene predrasude te su pokazale da je žena u 21. vijeku itekako odlučna, a to je veliki iskorak za nas", zaključila je državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice te je pozvala sve žene da se pokrenu i doprinesu društvu te kažu Ne ratu.

Na panelu su govorile i Đemila Talić Gabriel, poduzetnica i počasna konzulicu BiH u Novom Južnom Velsu u Australiji, Fatma Çinar, šefica Internacionalnog bankarstva u Kuveyt Turk Participation Bank iz Turske, zatim Tajma Kapić i direktorica projekta u nevladinoj organizaciji Cradle iz Republike Irske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije