Željka Cvijanović održala prvi govor u Predsjedništvu: "Dolazim ispružene ruke, s dobrim namjerama"

3
L. M.
Željka Cvijanović održala prvi govor u Predsjedništvu: "Dolazim ispružene ruke, s dobrim namjerama"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa današnje inauguracije u Predsjedništvu

Novoizabrani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović položili su danas na inauguraciji u Sarajevu svečane zakletve i preuzeli mandat za naredne četiri godine.

Cvijanović je predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović uručio certifikat o preuzimanju mandata.

Zatim je pročitala svečanu izjavu te je izabrana za prvu predsjedavajuću Predsjedništva BiH.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Članovi Predsjedništva preuzeli dužnost: Cvijanović, Komšić i Bećirović položili zakletvu

Članovi Predsjedništva preuzeli dužnost: Cvijanović, Komšić i Bećirović položili zakletvu

"Čast mi je što imam priliku da vam se obratim, prvi put u svojstvu srpskog člana, a ujedno i predsjedavajuće Predsjedništva BiH.

Na ovu odgovornu funkciju sam, kao što je poznato, izabrana od strane građana RS, kojima na samom početku želim da izrazim zahvalnost za ogromnu podršku i ukazano povjerenje.

Na proteklim izborima oni su mi dali mandat da u Predsjedništvu BIH zastupam njihove interese i branim ustavnu poziciju kako RS, tako i BiH", poručila je on.

Kazala je kako u Predsjedništvo dolazi ispružene ruke, s dobrim namjerama.

"Želim da zajedno, u skladu s našim ustavnim nadležnostima, radimo za dobrobit oba entiteta i svih naroda u BiH kao i ostalih građana, a ne na bilo čiju štetu", poručila je ona.

"Prijeko nam je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima koji opterećuju našu svakodnevnicu. Kako u okviru Predsjedništva i drugih institucija, tako i sa zakonodavnim i izvršnim organima vlasti na nivou RS i FBIH i vjerujem da će u ovim globalno složenim okolnostima, svako od nas dati svoj doprinos", kazala je Cvijanović.

Cvijanović je ujedno i prva žena koja je izabrana kao članica Predsjedništva BiH.

"Smatram da smo dovoljno politički zreli da sami određujemo sopstvene prioritete, a ne da nam bilo ko izvana nameće rješenja. Zato želim da budemo subjekti odlučivanja, a ne puki objekti ili primaoci intervencija, jer živimo u zemlji koja podjednako pripada svima nama u kojoj mi, izabrani od naroda, narodu i polažemo račune za učinjeno ili neučinjeno. Jer, ako hoćemo da nas poštuju drugi, onda za početak moramo i više da poštujemo sami sebe.

Ovo će biti prioriteti Željka Komšića: Pročitajte njegovo današnje obraćanje u Predsjedništvu

Ovo će biti prioriteti Željka Komšića: Pročitajte njegovo današnje obraćanje u Predsjedništvu

Postoji mnogo stvari oko kojih se ne slažemo u BiH i to nije nikakva novost. Ali, mjera našeg uspjeha biće upravo u tome da pronađemo najmanji zajednički imenilac i da naše snage usmjerimo ka onim ciljevima koji su podjednako za sve.

Zagovornik sam toga da razgovaramo o svim značajnim pitanjima ali da se u praksi primarno bavimo zajedničkim prioritetima a ne onim za šta unaprijed znamo da ne postoji saglasnost svih u BiH.

Smatram da je potrebno da poboljšamo naše odnose i gradimo mostove saradnje kako u okviru BiH tako i sa zemljama u regionu", dodala je te zaključila:

"Važno je da u ovim izazovnim vremenima prihvatimo svaku razvojnu šansu koja nam se ukaže. Zato ću se snažno zalagati za dodatno jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, ali i za potpuno učešće u inicijativi Otvoreni Balkan.

Jedno od strateških opredjeljenja jeste i nastavak europskog puta a prvi zadatak institucija na svim nivoima svakako predstavlja dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU. Ovaj posao nije moguće realizirati bez tijesne koordinacije različitih nivoa vlasti, stoga smatram da je neophodno prehabilitovati sistem koordinacije koji bi omogućio sistemsko kretanje naprijed."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije